Under Norges største datatreff, The Gathering, som arrangeres i Vikingskipet på Hamar hver påske, arrangeres en konkurranse der målet er å få tilgang på informasjon eller systemer deltakerne egentlig ikke skulle kunne få tilgang til.

– I praksis betyr det at vi hacker på forskjellig vis, noe som i mange tilfeller utenfor konkurransen ville ha vært ulovlig, sier Magnussen.

Vant for fjerde gang

24-åringen vet hva han snakker om. Han vant nemlig den samme konkurransen i fjor, året før, og året før dét igjen, alle gangen sammen med lagkamerat Martin Ingesen. I år var det omtrent 360 deltakere, og konkurransen under The Gathering er den største av sitt slag i Norge.

– Det handler om å få tilgang til, og kontroll over, datamaskiner som kjører diverse tjenester. Det kan også dreie seg om å knekke kryptert data, sier Magnussen.

Konkurransen han nå har vunnet, er av det aggressive formatet. Det vil si at det er han som forsøker å hacke seg inn i andre systemer. Det finnes også konkurranser av defensivt format, der det handler om å forsvare seg mot andre som forsøker å hacke dine systemer.

– Hvis man skal klare å forsvare infrastruktur og datasystemer, må man tenke som en angriper. Derfor må man også øve på angrep, sier Magnussen.

Aktuell tematikk

Til vanlig er han student i informatikk ved UiT – men der er fokuset mer på programmering, heller enn på sikkerhet. Aktualiteten i temaet datasikkerhet er noe det som gjør det så spennende, mener Magnussen.

– Jeg tror studiet mitt har gitt meg et godt fundament for å utforske datarelaterte emner. I tillegg er det interesse, eget arbeid og nysgjerrighet som gjør at jeg lykkes, sier han.

– Med et visst utgangspunkt, og mye interessen, kan man komme langt. Det er det jeg har gjort, legger han til.

Han håper at flere vil spesialisere seg i datasikkerhet – både med og uten universitetsgrad.

– Det samme gjelder data som fagfelt generelt. Det er behov for gode folk, sier han.

Sikter mot landslaget

Allerede nå til helgen er Magnussen klar for neste hacker-konkurranse. Denne er i regi av NTNU Gjøvik, der de beste plukkes ut til å delta på landslag i europamesterskapet senere i år. Den første runden foregår på nett hjemmefra, før de beste plukkes ut til finalerunder i Gjøvik i juni.

Magnussen var med på landslaget i den samme konkurransen i fjor, og håper han får plass i år også.

– Europamesterskapet er et initiativ fra EU, mye for å fremme unge talenter. I fjor gjorde vi det ganske godt, og kom på fjerdeplass. Får håpe vi havner like høyt, eller høyere i år.