Fredag ettermiddag var to forskere og en ingeniør fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) i sving ytterst på Sørsjeteen med å sette opp kunstige hekkeplattformer.

Usikkert i år

Krykkjene har blitt vel «husvarme» i Tromsø, til irritasjon for folk. Ved å lage kunstige hekkeplasser håper forskerne konfliktnivået blir mindre.

– Vi er litt sent ute i år, så det er litt usikkert om vi får krykkjene til å hekke her i år. Vi blir kanskje nødt til å gjøre noen tiltak for å få dem hit, sier forskerne Karl-Otto Jacobsen og Tone Reiertsen på NINA.

De siste årene har den rødlista fuglearten, som ikke må forveksles med «kebabmåsen», havnet i konflikt med lokalbefolkningen som følge av høy lyd og fugleskitt på biler og bygg. De kunstige hekkeplassene kan bidra til å minimere konfliktene, og samtidig gi økt kunnskap om krykkjenes adferd.

Hekker på husvegger

I første omgang settes rundt 30 hekkeplattformer i tre opp på veggen på betongbygget som står ytterst på Sørsjeteen. Det skal være mellom 30 og 50 krykkjepar i Tromsø.

Krykkjereir på utspring på husvegger som lyktefester og vinduskarmer er et vanlig syn. Snart er det klart for ny hekkesesong, og krykkjene har til og med etablert seg på navnet på veggen til Framsenteret hvor krykkje-forskerne holder til.

– Krykkjene kom tilbake i slutten av februar og de legger egg i mai. De har hekkeplasser på Framsenteret, Fylkeshuset, Kystens Hus, Asko-lageret på Lanes og ved Tromsøbrua. Ved å fjerne reirene og sette opp plastpigger håper vi å lokke dem hit. Vi skal også sette opp kunstige måser og lyd som vi håper vil lokke krykkjene hit, sier forskerne.

Trenger beskyttelse

Matmangel og rovfugler sørger for at bestanden har gått kraftig ned.

– Folk blir irritert av at den skiter ned bygg og bråker så mye, men en av grunnene til at den søker seg til folk er for å få beskyttelse. Krykkja hekker gjerne tett i tett i fuglefjell for ikke å bli spist av ravn, kråke og ørn. Det er heller ikke uvanlig at krykkja hekker på rorbuer.

Dersom det viser seg at hekkeplattformene på Sørsjeteen blir en suksess, ser ikke NINA-forskerne bort fra at de setter opp flere plattformer.

– Vi får se om de funker de vi har satt opp nå, så får vi vurdere om vi monterer flere på de andre veggene.