Universitetssykehuset Nord-Norge og Tromsø kommune blir ikke enige om når sykehuset kan kreve betaling for pasienter som er ferdigbehandlet.

Partene har ikke blitt enige til tross for flere møter. Nå skal de bringe saken inn for tvisteløsningsnemnda og få en rådgivende uttalelse.

Striden står om tolkningen av en avtale om retningslinjer for samarbeid om utskrivningsklare pasienter, som antas å ha behov for kommunale tjenester etter utskrivning fra sykehus.

Kommunen mener UNN tolker avtalen feil når det gjelder krav som stilles for at en pasient skal regnes som utskrivningsklar, og når UNN kan kreve betaling for pasienten for pasienter i påvente av et kommunalt tilbud.

– Vi har gode tone oss imellom på møtene, og vi er enige om å være uenige, sier avdelingsleder Magne Nicolaisen ved Samhandlingsavdelingen på UNN.

Stiller krav til UNN

SKJER OFTE: Avdelingsdirektør Trond Brattland for helse og omsorg i Tromsø kommune har ikke tall på hvor mange utskrivningsklare pasienter det er uenighet om, men at «det skjer ganske regelmessig». Foto: Lena Verås Eriksen

Ifølge et brev advokat Monica Solnes hos kommuneadvokaten har sendt Helsedirektoratet går det fram at partene har avtalt at kommunens betalingsplikt inntrer fra og med det døgnet pasienten blir erklært utskrivningsklar.

– Konkret medfører det at UNNs varsel til kommunen om utskrivningsklar pasient skal ledsages av opplysninger om sykehusets vurderinger og konklusjon i henhold til utskrivningskriteriene. Dersom dette kravet ikke oppfylles, har kommunen heller ikke plikt til å betale for eventuelle døgn pasienten blir liggende på sykehuset. Det er ikke tilstrekkelig at helseopplysningene sendes når pasienten skrives ut, de skal sendes innen den tid, heter det i brevet.

UNNs ansvar

Manglende helseopplysninger fra UNN om pasienten fører til at kommunen må bruke store ressurser for å innhente nødvendige opplysninger for å sikre en forsvarlig tjenesteutøvelse etter utskrivning.

– Nødvendigheten av helseopplysninger fra sykehuset til kommunen før pasient skrives ut, er også bakgrunnen for at partene har avtalt at det er UNN som skal bære det økonomiske ansvaret for pasienten dersom helseopplysninger ikke er oversendt, skriver Solnes.

Dyrt for kommunen

Det er ifølge avdelingsdirektør Trond Brattland for helse og omsorg i Tromsø kommune mange pasienter som mangler dokumentasjon for helsehjelp.

– Det skjer ganske regelmessig. Vi mener at når helseinformasjonen mangler, så faller betalingsplikten bort, sier Brattland.

Det koster 4.747 kroner per døgn for en pasient UNN har meldt er utskrivningsklare, men som kommunen ikke kan ta imot.

– Når en avgjørelse kommer, vet jeg ikke, men jeg antar det blir før sommeren. Det er en prinsipiell sak som også vil bli avgjørende for andre sykehus i landsdelen, sier Magne Nicolaisen.

– Pengene er ikke det viktigste for oss, men penger bør være et incentiv til at UNN gir oss helseopplysningene de er pålagt ellers blir det vanskelig for oss å gjøre en god jobb med pasientene, sier Brattland.