Det manglet ikke på lovordene da akvariet til 22 millioner kroner ble åpnet for over to år siden, med taler, sang og musikk.

– Fantastisk! Dette blir en skikkelig attraksjon for byen, sa Elisabeth Aspaker, den gang europaminister, om Kystens Hus og akvariet under den offisielle innvielsen 3. mars 2016.

Men bare vel fem måneder senere, var det helt andre toner å høre etter at vaktmesteren oppdaget en lekkasje.

– Det er sterkt beklagelig fordi akvariet er blitt en stor attraksjon på kaikanten. Nå kan det ta måneder før alt er på plass igjen, sa vaktmester Kjell Inge Håkonsen på Kystens Hus til iTromsø 19. august 2016.

Ikke klar over problemet

Det skal imidlertid gå både måneder og år før akvariet igjen er fullt av sjøvann og kjente fiske- og sjødyr fra våre farvann kan leve der. I vinter ble det klart at det var ingen vei utenom å fjerne akvarierammen i syrefast stål, og sette opp en ny ramme i vanlig svart stål.

– Vi visste ikke om problemet til syrefast stål på forhånd. Det fungerer veldig bra så lenge det får være syrefast, men da vi tappet akvariet så vi tæring på stålet, sier Håkonsen.

Oppdaget lekkasjen

ATTRAKSJON: Akvariet skulle være en publikumsattraksjon da det åpnet for over to år siden, men etter bare vel fem måneder ble det oppdaget en lekkasje og akvariet ble stengt.

Han husker med gru tilbake til den dagen han oppdaget en dråpe vann på utsiden av akvariet. 18. august 2016 oppdaget han en dråpe på den ene fugen, men trodde kanskje det var noe vannsøl fra utsiden.

– Jeg smakte på dråpen. Den smakte salt, og da gikk det kaldt nedover ryggen på meg. Da jeg dro fingrene over fugen kom det en liten stråle som sto ut og landet på gulvet. Faen også, tenkte jeg, og dro fingrene på nytt over fugen. Vannstrålen sto enda lenger ut på gulvet. Det var klokkeklart at den innerste fugen var lekk, sier vaktmesteren.

Klokken 23 på kvelden ringte han til Espen Rafaelsen på Polaria, som har ansvaret for driven av akvariet.

– Når du ringer så sent, er det sjelden gode nyheter, sa Espen. Vi brukte hele natta på å tømme akvariet.

Skifter stål

Også denne gang skal Norconsult være prosjekterende og har sammen med byggherre Stiftelsen Kystens Hus valgt Maritim Sveiseservice som stålentreprenør. Denne uka startet sistnevnte arbeidet med å kutte ned den gamle akvarierammen med i alt 12 tonn syrefast stål. Når den gamle stålramma er fjernet skal de lage en ny ramme i vanlig svart stål. Til forskjell fra syrefast stål, kan det nye stålet beskyttes utvendig med et belegg.

– Det blir som en membran som brukes på båter. Vi har prøvd å finne ut hva som gikk galt sist gang, for å unngå at det skjer på nytt, sier økonomidirektør Tommy Nygård i Norges Råfisklag.

Liming og innredning

Før demonteringen kunne starte, måtte åtte tonn akrylglass fjernes. Glasset blir mellomlagret på Olavsvern, mens en ny stålramme monteres i sommer.

Et nederlandsk firma har fått jobben med å feste glasset, mens et dansk firma skal innrede akvariet.

– Vi regner med at arbeidet med å lime glassene fast i den nye stålrammen skjer august og september. Etter tørking og herding av fugene skal det lages nye dekorasjoner i akvariet, sier Nygård.

Det er ikke satt noen dato for nyåpning av akvariet på Kysten Hus. Økonomidirektøren er glad for at de har funnet en løsning på akvarieproblemene.

– Det blir trolig åpning i november, noe vi ser fram til. Vi var veldig usikre på hva som var problemet, men nå føler jeg meg trygg på at når akvariet fylles med sjøvann, er det tett. Vi er tryggere på det nye stålet som skal brukes, fordi det kan beskyttes. Det er kjent teknologi siden det er i bruk på båter og i tanker.