Fagerli har nektet for å ha utnyttet den rusbelastede mannen som tidligere har blitt erklært psykotisk av retten i forbindelse med en annen straffesak. Etter at politiet innledet etterforskning av Fagerli høsten 2016, gikk imidlertid mannen inn som styreleder og daglig leder i eks-entreprenørens to selskaper: Wiman AS og Optimale Consult AS.

Et selskap med navnet Obligo AS ble i tillegg opprettet med mannen som eneste aksjonær. Han hadde i tillegg rollene som styreleder og daglig leder i selskapet. I løpet av de siste to årene skal selskapet ha omsatt for betydelige summer.

I avhør med politiet har mannen forklart at han ble lovet mulighet for lønn og ledererfaring. Mannen ble først siktet i saken, men etter hvert fikk han status som fornærmet.

- Man må se på hvilken forutsetning mannen hadde for å gå inn som leder i slike selskap, sa aktor Tor Børge Nordmo.

Fagerli aktiv i selskapet

I skattemeldingen for 2016 hadde mannen 183.315 kroner i inntekt. Dette var arbeidsavklaringspenger fra Nav.

Tidligere har mannen jobbet for Posten Norge Distribusjon og som pakker for Bakehuset Nord-Norge.

- Det er foretatt en rettsspykiatrisk vurdering, og bistandadvokaten kommer til å legge fram behandlingshistorikk. Jeg vil ikke gå inn på det i dag, men vi vil altså komme tilbake til det, opplyste Nordmo for retten.

Nordmo viste til at Obligo AS på oppragsportalen mittanbud.no var oppført med privatadressen til Fagerli, før dette senere ble endret til en adresse i Oslo. Etter et uanmeldt tilsyn i oktober 2017 påpekte imidlertid Arbeidstilsynet at adressen ikke hadde noen saklig tilknytning til selskapet.

I mai 2017 ba i tillegg Fagerli om en forhåndskonferanse med Tromsø kommune, på vegne av en kunde av selskapet. I brevet oppgis Fagerli som søker på vegne av selskapet Obligo AS. I referat fra forhåndskonferansen kommer det også frem at Fagerli var til stede på møtet.

- Spørsmålene retten må stille er hvem som var den reelle beslutningstakeren i selskapet. Hvordan havnet den fornærmede i disse posisjonene, hvorfor påtok han seg dem og hvilket handlingsrom hadde han egentlig?

- Et annet poeng er om aktiviteten i de to andre selskapene endret seg betraktelig etter at mannen kom inn som leder, eller om det fortsatte på samme måte som under Fagerli, sa Nordmo.

Mener Fagerli forfalsket e-post

Tre utenlandske Obligo-ansatte opplyste til Arbeidstilsynet, under tilsynet i oktober 2017, at Fagerli var deres arbeidsgiver. Arbeiderne var ikke registrert i arbeidstakerregisteret, kunne ikke fremvise identifikasjon og hadde ikke HMS-kort. I tillegg ble en sag brukt uten forsvarlig deksel.

Arbeidstilsynet krevde etter besøket opplysninger om reigistrerte arbeidstakere, timelister og lønnsslipper for 2016. Etaten stanset samtidig arbeidet inntil Obligo AS kunne dokumentere at deksel til sagen var på plass.

I stedet for å svare på opplysningsforespørselen, ble det sendt et tilsvar på e-post - tilsynelatende utformet av den fornærmede mannen.

Der står det at arbeiderne oppfattet etatens representanter som truende og aggressive, og at selskapet derfor ønsker en ny saksbehandler da de ikke har tiltro til vedkommende som gjennomførte tilsynet. I e-posten påpekes det videre at selskapet ønsker Arbeidstilsynet som en samarbeidspartner, ikke en motpart.

Påtalemyndigheten mener imidlertid at mannen, gitt hans helsetilstand på tidspunktet, ikke kunne ha skrevet e-posten.

- Det må sammenholdes med det bistandsadvokaten vil si om hans psykiske tilstand i denne perioden, sa Nordmo.

Ifølge statsadvokaten vil han i løpet av bevisførselen legge frem tekstmeldinger som dokumenterer kontakten mellom Fagerli og den fornærmede mannen i samme periode. Nordmo mener utvekslingen vil sannsynliggjøre at Fagerli i realiteten drev selskapet.

Den fornærmede vil etter planen forklare seg om hva som har skjedd mandag i neste uke.

- Men det kan bli forskyvninger. Vi må ta det litt som det kommer, sier bistandsadvokat Maiken Johnsen til iTromsø.