Markus Markussen (29) begynte på graden sin ved NTNU i Trondheim i bygg -og miljøteknikk i 2013, og har nå ett år igjen av mastergraden i vann- og avløpsteknikk. Han fikk sommerjobb på vann og avløp i Tromsø kommune, noe han stortrivdes med. Etter tre år med samme sommerjobb fikk han muligheten til å være koordinator for resten av studentene. De siste to årene er det nettopp dét han har hatt som sommerjobb. I år har han ansvaret for fem studenter, to av dem er jenter.

– Grunnen til at jeg kommer tilbake er jo fordi det er interessant og relevant for min utdanning, sier han.

Får løse problemene selv

Det første året Markussen var sommervikar i vann og avløp, var jobben å åpne kummer, digitalisere, ta bilder og ta mål ved hjelp av GPS. Dette måtte han så legge inn i kartverket.

– Jeg syntes jobben jeg fikk var spennende, spesielt siden jeg fikk gjøre selve jobben helt selv. Det er det som er så fint. Vi får problemstilling og veiledning, men selve utførelsen av jobben gjør vi alene. Man må løse problemene selv og man får muligheten til å tenke selv. Det setter jeg veldig pris på.

Videre studie

– De tre første årene på studiet er veldig like. Men fjerde året får man mulighet til å velge en mer spesifikk retning. Jeg valgte først konstruksjon, men etter enda et år som sommervikar her, ble jeg overbevist om at jeg heller ville gå vann -og avløpsteknikk, så da byttet jeg linje, forteller Markussen.

Markussen synes vann og avløp er interessant, og spesielt med de utfordringene som ligger i framtida for sektoren.

– Det blir større fokus på klima og klimaendringer, og denne sektoren sliter med at det ikke er den mest tiltrekkende ingeniørsektoren. Vi trenger nye folk, innovasjon og her satser de veldig på studenter.

I oppgaven som Markussen snart skal skrive skal han samarbeide med Tromsø kommune, og skrive noe relevant for kommunen. Dette tenker han å bruke senere i arbeidet også.

Får deltids eller heltidsjobb

I 2016 var det to jenter som var i sommerjobb. Begge ble tilbudt deltidsjobb ved siden av studiene, og de har begge to nå fått fast jobb i vann og avløp, én i vikariat og én som saksbehandler.

Amanda Welde jobbet som sommervikar i fjor, og fikk tilbud om å jobbe deltid ved siden av studiene. Hun har nå fått jobb hos Statens Vegvesen, og jobber sammen med Trude Ingebrigtsen med kontroll av kumlokkene i Lunheim-området.

– Vi legger GPS-punktene inn i datasystemet vårt, og så får vi de inn på kartet, så kan vi flytte på kummene og få de nøyaktig etter de koordinatene vi får, forteller Welde.

KONTROLLERER: Trude Ingebrigsten (28) og Amanda Welde (24) er ute å kontrollerer kumlokkene. Markus følger opp. Foto: Silje Olsen Engenes

Markussen opplyser om at de har gått fra å skrive ned på papir til å ta med seg nettbrett ut i felt, slik at alt blir lagt inn i systemet med en gang.

– Vi fikk i oppgave å fjerne bruken av papir ute i felt, i den hensikten for å effektivisere arbeidet, sier han.

Trenger enda flere

Markussen oppfordrer unge ingeniørspirer til å velge en sektor hvor utfordringene ligger. Han sier at han selv har vært med på å rekruttere sommervikarer. Han har blant annet vært representant for Tromsø kommune under «Vassfiks», en dag hvor stands fra vannbransjen står på NTNU og folk kan komme og snakke med dem.

– Opp igjennom tiden har vi hatt studenter fra NTNU, Høgskolen i Narvik, UiT og NMBU, og jeg fikk med to studenter som flyttet til Tromsø i to måneder for å jobbe som sommervikar hos oss, forteller han.

KUMLOKK: Guttene tar bilder av innsiden i kumlokket og ser til at alt er som det skal. Foto: Silje Olsen Engenes

Han legger vekt på at de er åpne for innovasjon og nytenking innenfor denne sektoren, og tror at mange nyutdannede har lyst til å prøve seg i en slik jobb.

– Det er uten tvil bra for vann og avløp at de unge får muligheten. Vann og avløp ser på oss unge som en ressurs. De inspirerer og motiverer oss til å velge en karriere innen dette fagfeltet.

Markussen mener at mange ser ut til å ende opp i private sektorer innenfor konsulentfirmaer.

– Jeg har funnet ut at det er mer tiltalende å sitte på denne siden hvor det også handler om forvaltning, drift, bygg og investering i framtiden. Det er vi som har sjansen til å tenke nytt og innovativt. Jeg har helt klart funnet min plass her, sier han.

Han håper på å se nye ansikter, og at de som faktisk studerer ingeniør kan se hvor spennende vann og avløp er.

– Vi trenger nye ingeniører innen vann og avløp, det utdannes alt for få i året. Og så er det jo noe av det viktigste man kan jobbe med at man sikrer at det er rent vann og at avløpet behandles korrekt, sier han.

IVRIGE STUDENTER: Valiant Nyembwe (25), Håkon Bjørgo (25) og Elias Shafaye (24) trives godt med jobben og er ivrige etter å fortsette. Foto: Silje Olsen Engenes

Inspirerte sommervikarer

Både jentene og guttene som er sommervikarer i år er blitt inspirerte og motiverte. Valiant Nyembwe har planer om å studere vann -og teknikk etter sommeren.

– Jeg studerer prosess og ingeniør og har hatt vann og avløp på skolen. Jeg tenker å jobbe innenfor vann og avløp når jeg er ferdig, og jobb i Tromsø er et mulig alternativ, forteller han.

Trude Ingebrigtsen er også godt fornøyd med å komme seg ut.

– Det er godt å komme seg litt ut etter mange år på skolebenken og se hvordan ting egentlig er. Man får en bedre forståelse over hvordan alt fungerer, sier hun.

– Det viktigste er at de velger fagfeltet, at de tar en karriere innenfor vann og avløp, det er bonus dersom de velger å komme tilbake til Tromsø. Det er ikke mange vann og avløp ingeniører, så vi trenger folk, avslutter Markussen.