Første formannskapsmøte etter sommerferien startet med at ordfører Kristin Røymo (Ap) fortalte at de etter artikkelserien «De glemte barna» (for abonnenter) i avisa iTromsø, har invitert lederen av Utekontakten til å fortelle mer om den jobben de gjør.

Utekontakten er et kommunalt tiltak som driver oppsøkende arbeid mot barn og unge som sliter.

De har gått i barnehage og på skole i Tromsø, men systemet har ikke klart å fange dem opp eller hjelpe dem. Så havner de på gata, hvor de møter Utekontakten. De tilbyr hjelp, veiledning og et sted å være hvor de kan få mat flere ganger i uka.

Lederen for Utekontakten, Tone Bakke, hadde selv valgt å kalle sitt foredrag for «De glemte barna».

Etter foredraget kommenterte og stilte alle politikerne i formannskapet spørsmål til Bakke, og mangeårig formannskapsmedlem Jens Ingvald Olsen (R) sa blant annet at Utekontaktens årsrapport tidligere ble behandlet som en egen sak i kommunestyret.

– Ofte mediene som løfter opp slike spørsmål

– Da var de mer synliggjort. Jeg tror nok at det politisk sett er behov for at vi følger med på Utekontakten, og jeg tror det kan være behov for å ha dette i kommunestyret igjen, sier Olsen.

Etter møtet forteller Olsen til iTromsø at Utekontakten ikke har møtt på formannskapsmøtet siden 90-tallet, noe som også Bakke bekrefter.

– Jeg synes det er veldig flott at vi ble invitert hit, og at politikerne er interessert i denne gruppa ungdommer og vil høre mer om det, sier Bakke til iTromsø, og forteller at det er første gang hun blir invitert til formannskapet i hennes nåværende periode som leder for Utekontakten.

– Hva tenker du om at det må avisartikler til for at du blir invitert?

– Det er jo ofte mediene som løfter opp slike spørsmål. Det er lett at denne gruppa forsvinner, og da kan de fort bli «de glemte barna», selv om de er synlige for mange av oss. Så må jeg si at systemet kjenner disse ungdommene, og de har ofte vært gjennom flere instanser. Men det er en vanskelig gruppe å jobbe med, og det er tidkrevende.

– Når var Utekontakten sist i formannskapet?

– Det er første gangen vi er her siden 90-tallet. Før var vi jevnlig i kommunestyret og formannskapet, men det var på 80- og 90-tallet. Vi har riktignok vært i helse- og omsorgskomiteen noen ganger i løpet av den siste tiden, men ikke i formannskapet.

Røymo: – Dette er våre barn

– Det er uhyre viktig å være opptatt av utenforskap, og jeg synes formannskapet viste stor interesse. Vi har også opplevd en økt interesse etter artikkelserien, både av politikere og oppover i systemet, sier Bakke, og legger til:

– Vi ønsker at det skal komme tiltak som kan møte denne gruppa.

Under møtet sa blant annet Anna Amdal Fyhn (H) at «de glemte barna» ofte faller mellom alle stoler, men at hun håper kommunen bedre klarer å ta vare på dem nå som de er organisert i ny barne- og familieseksjonen.

Morten Skandfer (V) poengterte at det var bra at mediene hadde gjort jobben med å få dette fram, og at man nå måtte sørge for en mer jevnlig rapportering. Britt Hege Alvarstein (Frp) ytret også et ønske om at det settes av tid til Utekontakten i kommunestyret, mens Gunhild Johansen (SV) stilte spørsmål om boligmangelen: «Det er fint med tiltakene dere har for ungdommene, men hva skjer når ungdomsklubben stenger klokka 23? Hvor går de da?»

Avslutningsvis poengterte også Røymo at hun synes fast rapportering i kommunestyret var en god idé, og sa følgende:

– Dette er våre barn. Vi kan ikke i budsjettet risikere at en så kritisk ressurs og tiltak som det Utekontakten er, ikke får det de trenger. For disse barna er de aller mest utsatte, og for mange av dem er Utekontakten den eneste muligheten de har.