I januar i år offentliggjorde israelske myndigheter den såkalte «BDS-svartelista». 20 organisasjoner er svartelistet, blant annet Palestinakomiteen i Norge. Medlemmer av organisasjonene på lista blir nektet innreise til Israel.

Forrige lørdag skulle flere ungdommer tilknyttet Palestinakomiteen reise til Palestina på en studietur. Slike turer har blitt arrangert i en årrekke av Palestinakomiteen, men i år ble ungdommene, som er i alderen 16 til 25 år, nektet innreise av israelske myndigheter. I et brev til Palestinakomiteen som iTromsø har fått innsyn i, skriver den israelske ambassadøren i Norge, Raphael Schutz, blant annet at Palestinakomiteen er et «ekstremt negativt og destruktivt element» som «promoterer hat og feilinformasjon». Ambassadøren skriver videre at gruppen ikke er velkomne til Israel og vil bli nektet å komme inn i landet.

Tre tromsøungdommer

Tre av ungdommene er fra Tromsø. En av dem er Regine Schöttker (19), som ble svært skuffet da hun i forrige uke fikk vite at turen var avlyst.

– Jeg ble sint. Jeg synes det er urettferdig at Israel kan nekte meg innreise til en annen nasjon, sier hun.

Schöttker har vært engasjert i saken i en årrekke, og det var slik hun ble engasjert i politikk. Hun er nettopp ferdig på videregående og har brukt sommeren til å tjene penger for å få råd til turen.

– Jeg har jobbet beinhardt for dette. Nå har jeg friår, og har sett fram mot å bruke dette året på noe som jeg brenner sånn for, sier hun.

– Alvorlig

Leder for Palestinakomiteen i Tromsø, Britt Helene Ås, er kritisk til at ungdommene ikke får reist til Palestina.

– Det er alvorlig at de ikke bare blitt nekta innreise til Israel, men at dette også betyr at de blir nektet innreise til Palestina. De hadde store forventninger og skulle for første gang se Palestina og treffe folket. Slike studiereiser har alltid vært en del av vårt arbeid, sier hun.

Studietur til Vestbredden

Ungdommene skulle reise til Vestbredden og besøke blant annet Jerusalem og Betlehem. Betlehem ligger på Vestbredden og er en del av Palestina etter at Osloavtalen ble signert i 1995, mens Jerusalem er delt mellom Palestina og Israel.

– Vi skulle snakke med folk og se landet. Vi skulle ikke dra dit for å gjøre noe, men for å lære. Situasjonen der er vanskelig å forstå, og vi burde få lov til å dra dit for å se og gjøre oss opp vår egen mening. At vi ikke får lov til å dra synes jeg er skammelig, sier 19-åringen og legger til:

– Hvis Israel synes det er skummelt med noen ungdommer, synes jeg det snakker for seg selv. Jeg vet ikke hva slags fare jeg kan utgjøre for dem.

Vil gjelde fremtidige turer

Til NTB sier ambassaderåd Dan Poraz at det ikke er snakk om en studietur, men en indoktrineringstur.

– Israel har rett, i likhet med alle land, til å nekte innreise til folk som ønsker å skade landet, sier han til NTB.

På spørsmål om alle Israel-turer i regi av Palestinakomiteen vil bli nektet innreise i fremtiden svarer Poraz «ja». Også ambassadøren beskriver i sitt brev til Palestinakomiteen turen som «enda et verktøy for antiisraelsk indoktrinering».

Schöttker reagerer sterkt på ordbruken.

– Jeg er veldig uenig i det han skriver, men jeg kan på en måte se tankegangen hans og hvorfor han kommer fram til det han skriver. Jeg føler at jeg blir stemplet som noen som vil Israel vondt. Jeg vil jo at det skal bli bra for palestinerne, og ikke vondt for israelerne. Jeg vil jo ha fred.

Å bli nektet innreise har bare økt engasjementet til 19-åringen.

– Det har bare blitt satt mer fyr på. Nå har jeg følt litt av urettferdigheten selv, derfor kommer jeg nok til å være enda mer villig til å gjøre mer.