Alt tyder på at han får en nøkkelrolle når Norge EM-kvalifisinger starter borte mot Spania lørdag kveld.

Vítor Manuel, tidligere trener for blant annet Braga, mener Fredrik Aursnes er sesongens positive overraskelse i portugisisk fotball.

– Han er komplett, helt grunnleggende for lagets dynamikk. Han er overalt. Han mangler bare noen scoringer, men lagkameratene hans fikser det, og han skaper forutsetningene for dem til å score, sier trenerveteran Manuel til avisen A Bola.

Aursnes stemples som «sensasjonelt god», og nordmannen var hovedgrunnen til at eks-Benfica-spiller Álvaro Magalhães ikke var bekymret da den argentinske verdensmesteren Enzo Fernández ble solgt til Chelsea i vinter.

– Aursnes er teknisk strålende, bommer sjelden med en pasning og evnen hans til å plassere seg på rett sted er utrolig. Han er en komplett spiller, et av de beste Benfica-kjøpene på mange år, sier Magalhães til A Bola.

– Takk til Benfica-manager Roger Schmidt også som får ut det beste av Aursnes. Hans mobilitet og evne til å styre rytmen er et mareritt for forsvaret, sier mannen som vant en rekke titler med Benfica på 80-tallet og var med i EM i 1984 og VM i 1986.

MOT DE BESTE: Benfica og Fredrik Aursnes har imponert i Champions League. Her fra en kamp mot PSG og Achraf Hakimi i høst. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Etter overgangen fra Feyenoord til Benfica sist sommer, har Aursnes bidratt med tre assist og én scoring på 30 kamper for Lisboa-klubben. Benfica topper tabellen hele ti poeng foran erkerival Porto og er klare for Champions League-kvartfinale mot Inter.

– Laget er i fin flyt, det er selvfølgelig kjekt å være med på, sier Aursnes selv til VG.

I Benfica har han både spilt ute på kanten og mer sentralt på midtbanen med bravur. Det lover godt før Norges kommende EM-kvalikkamper borte mot Spania (lørdag) og Georgia (tirsdag).

– Jeg har tilvent meg relativt fort og det har vært veldig fint. Treneren visste hva han hentet i meg, og det har passet meg bra med et lag som presser høyt og vil ha ballen masse.

– Jeg måtte velge Benfica når muligheten kom. Jeg har følt meg veldig ønsket, sier Aursnes.

Åge Hareide, tidligere norsk og dansk landslagstrener, gleder seg over fremgangen til Aursnes. De er begge fra Hareid.

– Han har tatt overgangen til Portugal utrolig fint, en utrolig klok fotballspiller. Det han er god til er at han er veldig flink til å dekke rom når laget er offensivt. Han ligger alltid riktig posisjonert og er veldig ballsikker med gode valg, sier Hareide.

– Han gjør det på høyere og høyere nivå. Det viser kvalitetene i ham.

Per Joar Hansen, tidligere Norge-trener med Lars Lagerbäck, kaller utviklingen til 27-åringen «fantastisk».

– Han har gjort en formidabel jobb ved å bli en veldig viktig spiller for dem. Han er veldig skapende der han kommer inn fra kanten med en veldig god fot, stor løpskapasitet og han har spilt på seg masse selvtillit, sier Hansen.