Magnus Carlsen trøblet og tapte.

Sjekk-eksperten Tarjei J. Svensen karakteriserer på X tapet som «Carlsens verste tap i klassisk sjakk på minst 20 år hvis vi ser på ratingforskjell» (2512 mot Carlsens 2839). Sulejmanov er nummer 578 i verden, Carlsen nummer én i mer enn ti år på rad.

Etterpå var Carlsen kritisk til arrangøren.

– Jeg ble fullstendig knust i dag. Dette er ikke for å anklage motstanderen min for noe, som spilte et fantastisk parti. Men ærlig talt, med en gang jeg så at motstanderen min hadde klokke, mistet jeg konsentrasjonen, skriver Carlsen på X.

TAPTE: Magnus Carlsen tapte mot nummer 578 i verden. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Han mener at arrangøren ikke hadde gjort nok mot mulig juks.

– Jeg tar selvsagt ansvar for at jeg ikke klarte å håndtere det, men det er samtidig utrolig frustrerende å se at arrangøren ikke tar anti-juks på alvor (ingen forsinkelse i overføringen, tilskuere som går rundt i spillehallen med smarttelefoner), fortsetter han.

Dette ga et «kok» på X som gjorde at Carlsen senere gikk ut og skrev dette:

– Bare for å være klar, jeg anklager ikke motstanderen min i dag for juks. Konstant å bruke navnet mitt for klikk er greit, men dette er bare teit. Gjør bedre! oppfordrer sjakkprofilen.

Jon Ludvig Hammer er kritisk til at Carlsens utspill på sosiale medier.

– Magnus, som har en historie med jukseanklager gjennom insinuasjoner og la internett komme til sine egne konklusjoner, er altfor smart til å hevde uvitenhet om hvordan tweeten hans ville bli mottatt, skriver Hammer.

Med «historie» sikter han selvfølgelig til Hans Niemann-saken, som endte i slutten av august da nyheten kom om at nordmannen igjen er åpen for å spille mot Hans Niemann etter jukse-bråket. De to la ned stridsøksen i en felles uttalelse på chess.com.

– Det tekniske møtet før turneringen vil være det perfekte forumet for å sikre at anti-juks-tiltakene er klart definert og strenge nok til din smak, fortsetter Hammer i sin melding fredag.

EKSPERT: Jon Ludvig Hammer. Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

På VGs spørsmål om han synes Carlsen misbruker sin posisjon når han skriver dette, svarer Hammer:

– Nei, jeg synes ikke han misbruker sin posisjon, men jeg synes han er for dårlig til å jobbe for systemiske endringer på bakrommet. Han bruker offentligheten til å klage, men samtidig møter han ikke opp på teknisk møte, der han kunne påvirket hvilke tiltak som blir iverksatt og at hva som er lov og ikke lov blir kommunisert tydeligere.

VG har søkt kommentar hos manager Henrik Carlsen, men han har ikke svart.

Hammer er ikke den eneste som har reagert på Magnus Carlsens melding på X. Den britiske storavisen Daily Mail har et stort oppslag fredag der det blant annet heter at «Carlsen antyder igjen juks - ett år etter å ha anklaget Hans Niemann for å ha jukset med analperler».

– Jeg vet fremdeles ikke hva som skjedde. Før partiet drømte jeg om remis. Jeg var heldig at han bukker, sier Sulejmenov til chess.com.

Fredag innfører Qatar Masters nye tiltak mot juks, blant annet 15 minutters forsinkelse av trekkene. Det heter også at ting som slår ut i sikkerhetskontrollen, må legges igjen.

Magnus Carlsen møter fredag indiske Muthaiah AL i sitt tredje parti av Qatar Masters.