– Fredrik Haugen var involvert i kampen mot Haugesund og fikk testsvar i kveld (torsdag). Alle vi er i karantene, og vi kan ikke trene før onsdag neste uke, sier sportssjef Rune Soltvedt til VG.

Fredag skal alle Branns spillere testes for coronaviruset.

– Bambas smitte har skjedd i en relasjon til en person utenom oss. Hva Fredrik angår, hadde han litt uro i magen før kamp og det er ikke uvanlig. Derfor mistenkte vi ikke noe før han spilte kampen lørdag, men han kan ha hatt symptomer allerede på kampdagen. Vi er lei oss for at også Haugesund blir utsatt for dette, sier Soltvedt – som understreker at smittesporingen på Fredrik Haugen ennå ikke er fullført.

Se høydepunktene fra kampen mellom Brann og Haugesund her:

– Veldig synd

Konkurransedirektør i NFF Nils Fisketjønn forteller at dette ikke kom uventet.

– Det er veldig synd at vi har fått smitte i et lag til. Vi har samtidig vært forberedt på det, for smitten sprer seg jo, og at vi da får det inn i klubbene er ikke overraskende. Men vi har hatt svært få tilfeller, og klubbene har vært flinke, understreker Fisketjønn og legger til:

– Det er jo dette vi frykter hver dag. Mer smitte inn gjør det vanskeligere å gjennomføre serien, sier han.

Han vil imidlertid ikke spekulere i om Rosenborg-kampen ryker. Dersom det blir flere positive testsvar i Brann-leiren kan en utsettelse av den kampen bli en realitet.

Sportslig leder Eirik Opedal i FK Haugesund bekrefter overfor VG at også de skal i karantene til onsdag. De har i skrivende stund ikke mottatt noen positive testresultater.

– Ingen av våre spillere har hatt symptomer på noe etter Brann-kampen. Vi tester heller ikke spillerne våre med mindre det dukker opp symptomer eller vi blir bedt om å ta tester, sier Opedal til VG.

Han forteller at de først ble bekymret da de hørte om smitten, men at de la det bak seg fort. Han understreker at det ikke er rapportert inn symptomer fra spillerne. FK Haugesund er heller ikke oppgitt over at Haugen spilte kampen til tross for uro i magen.

– Det er vanskelig å klandre noen i en slik sammenheng. Alle kan jo ha litt vondt i magen. Vi må bare respektere situasjonen slik den er. Det blir for dumt å peke fingre i en slik situasjon.

Forsvarlig

Magnus Myntevik, lege i Brann og leder for Norges Fotballforbunds (NFF) medisinske råd, ga grønt lys for at Haugen kunne spille kampen.

I protokollen han var med på å utforme står det tydelig at magesmerter er et av symptomene på covid-19 man bør være oppmerksom på:

foto
MAGESMERTER KAN OGSÅ FOREKOMME: I NFFs protokoll om gjennomføring av fotballkamper under covid-19 fremheves magesmerter som et symptom. Foto: Skjermdump fotball.no

– Var det da forsvarlig at han spilte?

– Haugen har litt uro i magen før kamp titt og ofte, og det var såpass milde og diffuse symptomer at vi mener det var det. Dette var nok helt, helt i starten av sykdomsforløpet, i tillegg til at det har vært et svært uvanlig sykdomsforløp for covid-19. Hadde han hatt de samme symptomene som han hadde dagen etter, ville han ikke spilt kampen, sier Myntevik til VG.

Møter RBK 22. november

Fotballen har operert under en tydelig protokoll og et strengt testregime helt siden oppstarten i juni.

– Jeg vil si at det er overraskende, men det viser også at vi er veldig sårbare selv om vi lever etter disse restriksjonene. Når det kan skje oss, kan det skje alle, sier Soltvedt.

Haugen og Bamba er i isolasjon hjemme og skal være det til de er friskmeldt. Brann skal møte Rosenborg søndag 22. november, og Brann planlegger ut fra at den kampen skal gå som planlagt, sier Soltvedt.