– Det er urettferdig at forbundet ikke lar ham bli med. I den grad han har vært i Sierre Nevada, har han aldri skapt ubehagelige situasjoner. Det er ingen grunn til en slik løsning, sier Nordås til VG.

Senere i høst skal han på høydeleir i spanske Sierra Nevada. I samme periode skal også brødrene Ingebrigtsen dit etter planen.

Friidrettsforbundet har pekt på at de prøver å legge til rette for begge parter og fordele tidspunkter slik at partene trener ulikt.

Utøverne bor da på et toppidrettssenter med friidrettsbane og treningsstudio som ligger rundt 2300 meter over havet. «High performance center CAR Sierra Nevada» styres av det spanske idrettsdepartementet.

Ifølge Nordås er det Norges Friidrettsforbund (NFIF) som tar seg av booking for å bo og trene der. 25-åringen påstår de har bestemt at treneren Gjert Ingebrigtsen ikke får være med.

Og Håvard Tjørhom, toppidrettssjef i NFIF, bekrefter som Nordås sier: At forbundet har bestemt at Gjert Ingebrigtsen ikke får være med til Sierra Nevada-samlingen.

– Det stemmer. Det ville ikke vært naturlig at Gjert skulle dratt dit nå, sier Tjørhom.

Han vil ikke kommentere en begrunnelse.

NFIFs sportssjef Erlend Slokvik sier dette:

– NFIF har ikke booket plass for Gjert Ingebrigtsen ved sportssenteret i Sierra Nevada. Vi har kun booket plasser for våre utøvere som skal trene der i oktober og november. En booking gir adgang til treningssenteret innendørs. Senteret har et begrenset antall plasser, og det er senterets eier som behandler forespørslene om booking og dermed adgang.

Gjert Ingebrigtsen fikk ikke trenerakkreditering til VM i Budapest sist sommer hvor Nordås tok bronse på 1500-meteren. Gjert Ingebrigtsen får heller ikke akkreditering til VM innendørs eller EM utendørs neste år.

Forbundet har forklart avgjørelsen med at det er for å sikre trygge rammer for utøverne, og mener det ikke er mulig med Gjert til stede av hensyn til familiekonflikten med løpersønnene Henrik, Filip og Jakob.

– Vi skal være i Sierra Nevada i en måned, så det er klart det påvirker at Gjert ikke får være med. Det har mye å si på all logistikken. Men det hjelper at Per Svela er med, slik at jeg slipper å trene alene, sier Nordås.

STØTTE: Narve Gilje Nordås hadde med seg Per Svela (til høyre) som personlig assistent under VM i Budapest. Til venstre lege Ove Talsnes. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Løperen Per Svela trenes også av Gjert Ingebrigtsen, og var med som Nordås personlige hjelper under VM.

Til lørdag stiller Nordås og Svela i Hytteplanmila utenfor Hønefoss.

– Formen er bra, dette løpet på 10 kilometer går rent på kondisjonen bare. Jeg håper å sette pers hvis det er bra forhold og godt felt. Jeg håper på 27-tallet, sier Nordås.

Nordås pers på 10.000 meter bane er 28.04,42, mens han på 10 kilometer utenfor bane har løpt 28.18.