TROMSØ: Søndag tok Ahmed Nordin rødt belte, andre svarte stripe, på en gradering i Tromsø. For funksjonsfriske er dette en solid prestasjon. For Ahmed, som har Downs syndrom, er det en unik prestasjon.

– Det han har fått til er imponerende, og det er motiverende å se at han utvikler seg, sier trener Ivan Tzatchev.

Det er mange teknikker en må kunne for å bestå graderingen på et så høyt nivå: fire vendinger med spark, åtte mønster med en rekke ulike bevegelser, to håndteknikker og to fotteknikker i knusing og selvforsvarsteknikker.

– Jeg er kommet langt og er veldig fornøyd med å klare sort belte, andre dan (stripe). Jeg er mest fornøyd med knusing. Det er det beste. sier Nordin, som er medlem i Polar ATN taekwondo.

Ble «advart»

– Han gikk testen sammen med alle de funksjonsfriske og besto, forteller Tzatchev, som har vært taekwondotrener i snart 30 år.

Ahmed er han første elev som har downs syndrom. For åtte-ni år siden kom Ahmed og broren, som er funksjonsfrisk, sammen med moren på trening.

– Han og broren var veldig glade i taekwondo, hadde sett noen filmer og hadde lyst å prøve å trene, foreller Tzatchev.

– Trenere og treningskamerater sørpå sa at de hadde prøvd å lære opp utøvere med Downs syndrom, men de klarte ikke. De sa at jeg ikke måtte kaste bort tida, men jeg hørte ikke på dem og fortsatte å jobbe med ham.

Han forteller at Ahmed er en veldig glad gutt og har en super innstilling.

– Jeg oppdaget at han ikke kan visualisere, men simulere. Ved å se på en annen utøver ved siden av ham, uten forstyrrelse, lærte han veldig fort. Han gjør det egentlig like bra som de andre, mener Tzatchev.

– Den eneste begrensningen er teori, men han er likevel veldig mottakelig for læring.

Sort belte

Snart vil Ahmed gå for det ultimate i kampsport: sort belte.

– Ja, etter dette er jeg ganske sikker på at han vil klare det, sier treneren.

– Ivan spurte meg om jeg vil prøve meg på sort belte, og det vil jeg. Jeg må bare jobbe videre, sier Nordin.

Tzatchev forteller at klubben også har en utøver med cerebral parese. Og at han og Ahmed er de som har imponert mest.

– Vi har hatt talenter og begavede utøvere med muligheter til å bli nasjonale og internasjonale mestere. Med Ahmed yter egentlig mer enn de andre for å få små fremganger. Det er det som er så imponerende. Der de andre gir opp, står de på, sier Ivan Tzatchev.

– Ivan er en flink trener. Jeg trives og har lært mye av ham, sier Ahmed Nordin.

foto
STOLT: Ivan Tzatchev holder rundt Ahmed Nordin som nettopp har tatt rødt belte, andre sorte stripe. Foto: Privat