I NRK-podkasten «I det lange løp» ledet av kommentator Jann Post ga Gjert Ingebrigtsen i november 2021 ett innblikk i sin treningsfilosofi. Så langt har den bragt fire menn på pallen i OL, VM og EM.

Han har trent sønnene Henrik, Filip og Jakob til verdenstoppen på 1500 og 5000, før sønnene valgte å vrake sin far som trener og de skilte lag.

Onsdag tok nok en Gjert Ingebrigtsen-elev VM-medalje. Narve Gilje Nordås tok bronse på 1500 meter etter en ellevill oppvisning på oppløpssiden, bare tre hundredeler bak Jakob Ingebrigtsen på sølvplass.

NY SUKSESS: Gjert Ingebrigtsen er treneren til Narve Gilje Nordås, her er duoen etter en konkurranse i Bergen i juni. Onsdag tok Gilje Nordås VM-bronse på 1500 meter. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

– Hadde ikke Gjert trent meg, hadde jeg ikke tatt medalje, sa Gilje Nordås til VG og andre medier i pressesonen etter bronseløpet onsdag.

Både Jakob og Narve tok seg videre til finalen på 5000 meter etter forsøket torsdag kveld. Henrik Ingebrigtsen røk ut.

Dette er Gjert Ingebrigtsens metode presentert «I det lange løp»:

  • Et klart og tydelig mål er avgjørende.

  • Prestasjonsmål foran resultat.

  • Intensitetsstyring. Gjert Ingebrigtsen forteller om en fartsgrense som utøverne hans ikke får overgå. Han påpeker at risiko som for rask løping på trening kan være negativt med tanke på for eksempel skade: – Mange sliter med skjønne at godt nok er godt nok. Flere kilometer løpt på fart som er godt nok på lav risiko, jo større sjanse for å nå mål, sier Gjert Ingebrigtsen.

  • Hvordan er viktigere enn hva: – Det er mange som har målt laktat og profil på hjertefrekvens, men sjelden ser vi at bruk av slike metoder skaper resultater som ved bruk av sin egen kunnskap, sier Gjert Ingebrigtsen i podkasten.

  • Praktisk tilnærming: – Vi ser ofte at de som har en praktisk tilnærming, ofte skaper bedre resultater enn de som har teoretisk kunnskap. Struktur og metode trumfer mye av det teoretiske, hevder treneren.

  • Intervallpreget trening og konkurranselik trening i oppveksten, både i langrenn og løping.

  • Sesongplan: En 40 ukers treningsplan hvor strukturen blir satt. Den kommer på høsten etter at Diamond League er over. Etter hvert kommer planen som gjelder uke for uke. Detaljplanen for hver uke, ga han sønnene søndag kveld eller mandag morgen før de våknet.

Jann Post forteller om et interessant podkast-besøk.

– Gjerts metode er gjennomprøvd på mange løpere nå og har skapt stor suksess. Jeg føler det er en ekstrem nøyaktighet og systematikk i måten han jobber på. Det er meget nøyaktig med tanke på intensitet på de harde øktene. Han begrenser hvor fort løperne løper, sier Jann Post til VG og fortsetter:

– Dette er en metode som krever store treningsmengder i kombinasjon med mange økter med relativ høy fart. Det gir høy belastning. Det betyr at om du løper litt for fort på de harde øktene over tid, så ender du opp skadet eller overtrent. Der har han vært ekstremt god til å holde igjen løperne. Det ser vi også på Narve nå.

TRENINGSGLAD: NRK-kommentator Jann Post har selv gitt ut bok om løpeglede. Her er han hjemme på Råholt i Eidsvoll i 2020. Nå er han i Budapest og kommenterer VM. Foto: helge / VG

NRK-kommentatoren har løpt maraton (42195 meter) på 2,33.32. Det holdt til en enorm 98. plass av 40.000 startende i Berlin i 2014.

– Jeg tror dette passer for folk som er veldig dedikerte og legger ned en innsats for å bli de beste i verden. Men det krever stor presisjon, og det er der Gjert er så bra, sier Post.

Gjert Ingebrigtsen prater om å ta ansvar som trener i podkasten.

– Om du som trener ikke har nødvendig myndighet til å få gjennomført det du ønsker, dersom utøveren får for mye frihet, kan du heller ikke som trener stå til ansvar for resultatet. Treneren er ikke bare tilrettelegger, men må ta beslutningene, ellers blir du bare en tilrettelegger og flaskeholder, hvem som helst i verden kan bli det, sier Gjert Ingebrigtsen i podkasten.