– Den kampen blir brutal, sier Udnes Weng til VG, etter å ha kjempet seg gjennom fem knallharde mil i Holmenkollen søndag.

Ikke bare kjempet hun en kamp for å havne på pallen, men også for å holde amerikanske Jessie Diggins (31) bak seg i verdenscupsammendraget.

Udnes Weng måtte derfor jobbe underveis i rennet også for å ta bonuspoeng på innlagte spurter.

Mot slutten så Udnes Weng helt ferdig ut. Hun forteller om kramper underveis, men var fornøyd med at hun aldri ga seg og tok seg til mål til en syvendeplass til slutt.

Før den historiske femmila skilte det 135 poeng mellom de to sammenlagtrivalene. Etter femmila er det bare fattige 87 poeng.

Det gjenstår seks individuelle renn fordelt på en by-sprint i Drammen tirsdag og tre rennhelger ut mars måned.

På VGs spørsmål om hvordan det er å stå i den kampen nå, svarer Udnes Weng slik:

– Det er egentlig helt jævlig. Det er mye mer digg å bare senke skuldrene og kose seg med skirenn på slutten av sesongen. Samtidig er det jo kult også. Jeg er glad for å være i denne situasjonen. Men det er tøft mentalt å gire seg opp så mye på tampen, sier hun.

– Forhåpentligvis blir det veldig spennende, sier Diggins selv om kampen mot den norske sammenlagtlederen.

Landslagstrener Stig Rune Kveen var meget godt fornøyd med utfallet av femmila for Udnes Wengs del.

Målet var et Diggins ikke skulle ta henne igjen. Den lange distansen i en stilart som ikke er Udnes Wengs favoritt var den verste distansen som stod igjen på programmet etter VM.

SPENTE: Landslagstrenerne Sjur Ole Svarstad og Stig Rune Kveen, her avbildet under VM i Planica. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Et kjempeløp, konkluderer Kveen og gjentar sitt budskap som han kom med under NRKs sending fra rennet:

«Vi skal ta den gule trøya. Det er styggviktig!»

Nå maner han og dametrener Sjur Ole Svarstad til full innsats de siste ukene av sesongen.

– Den gule trøya er enorm prestisje. Den definerer en hel sesong for utøverne. Det må være en drøm for hvilken som helst utøvere å ta stå igjen med den etter en sesong, sier Kveen og fortsetter:

– Nå har Tiril fire sprinter igjen og en ti kilometer klassisk. Det er øvelser som passer henne veldig bra.

Han opplyser også at Udnes Weng blir skånet for å delta på de gjenstående stafettene i verdenscupen på slutten av sesongen.