Rett før planlagt Eliteserie-derbyet mellom Lillestrøm og Vålerenga skulle klokken 14.30, tente Vålerenga-fansen opp bluss. Det ble raskt mye røyk over banen. Kampen ble startet klokken 14.38.

Det tok kun ett minutt før det ble opphetet stemning ute på banen blant spillerne i en klynge.

– Ikke mer bluss, ellers blir kampen stoppet, sa speakeren på stadion til buing fra supporterne.

Politiet er inne med store styrker til oppgjøret. Denne kampen mellom erkerivalene er ventet å bli ekstra betent, ettersom trener Geir Bakke forlot Lillestrøm og gikk til Vålerenga underveis i denne sesongen.

Mens Lillestrøm-fansen marsjerte samlet fra sentrum til Åråsen, sang de grovt og hetsende om Geir Bakke i kor. Da Vålerenga-treneren gikk ut på banen til oppvarmingen var det høy piping fra hjemmefansen.

– Det er spesielt, sier Bakke til TV 2.

– Jeg har det helt greit. Jeg har ikke gruet meg.

På vei inn i garderoben etter oppvarmingen, kom det mer buing, langefingere og pengetegn mot Geir Bakke.

Det er stappfullt på Åråsen:

Vålerenga-kaptein Stefan Strandberg har hatt en spesiell oppladning til derbyet. Han ble pappa lørdag, noe han kaller en stor opplevelse til TV 2.

– Det er blitt lite søvn de siste to døgnene. En litt halvvond stol på sykehuset. Dårligere forberedelser får man ikke til dette oppgjøret, men jeg skal gå ut på oppvarmingen og kjenne hvordan kroppen kjennes ut. Så håper jeg at jeg kan være med å bidra, sier Strandberg til TV 2.

Allerede før klokken 10 ankom over hundre Vålerenga-supportere togstasjonen i Lillestrøm. De ble først holdt igjen på stasjonen av politiet. Supporterne fikk beskjed av politiet om å snu – og deretter komme tilbake i mindre grupperinger.

Politiet geleidet så Vålerenga-fansen til et annet togspor. Klokken 10.29 var supporterne inne på et tog som gikk til Oslo fra Lillestrøm.

– De hadde planer om å marsjere mot stadion, og det er ikke ønskelig. Vi sender de tilbake grunnet frykt for ordensforstyrrelse, sa Trond Lorentzen, operasjonsleder i politiet, til VG.

– Når man får store grupperinger som fremstår som uromomenter, blir de naturligvis sendt tilbake.

Utover noen bannere og tagging i natt, har det ikke vært bråk, opplyste politiet tidligere søndag.

– Vi tar høyde for at det kan bli utfordringer. Vi har mye mannskap på jobb for å håndtere eventuelle hendelser, sa Lorentzen.

På puben «Martins» i Lillestrøm sentrum, var «Kanarifuglene» allerede i gang med oppladningen til sesongens viktigste kamp fra klokken 10.

Slik så det ut da Lillestrøm-fansen tuslet fra sentrum mot stadion: