For under herrenes 30-kilometer med skibytte var det store forskjeller på tidsbruken til gullvinner Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo under skibyttet halvveis.

– Han mister muligheten der. Det er det kritiske punktet, sier Kari Øyre Slind som er gjest på VGs skisendinger under mesterskapet.

Det var Hegstad Krüger som til slutt spurtet fra de andre tre nordmennene som sammen dannet en kvartett på toppen av listene.

Norge har flere ganger tatt topp tre i mesterskap. Men dette var første gang det blir firedobbelt norsk i et mesterskap i langrenn på herresiden siden 1924. Den gang på femmila i Chamonix.

Det etter at Klæbo gikk ut som nummer ni fra skibyttet - fem sekunder bak den norske teten. Også Viaplay-ekspert Martin Johnsrud stusset på dette:

– Jeg har lyst til å spørre Johannes etterpå, om hva som hadde skjedd om han hadde ryggen fra start. Nå måtte han hente sekunder etter skibyttet, og det er sånne små detaljer som avgjør, sier Martin Johnsrud Sundby på deres sending.

Avgjørelsen så ut til å komme fra skibyttet etter 15 kilometer og i den første delen av skøytedelen av rennet.

– Det blir et tøft skirenn. Det er ikke noe lureløp. Det blir brutalt. Det var litt som forventet. Jeg roter litt i skibyttet, sier Klæbo til VG i etterkant.

– Hva skjer med skibyttet?

– Jeg trøbler med bindingen. Det er ikke noe mer enn det.

– Er det noe åpenbart du kunne gjort for å klare gullet?

– Jeg tror gullet hadde blitt vanskelig uansett. Hvis det er noe åpenbart man kunne endret, så er det skibyttet, konstaterer Klæbo.

Før VGs egne sending la Øyre Slind også merke til bindingene, og kan fortelle om en viss forskjell mellom de ulike leverandørene:

– Man ser faktisk en forskjell på de som har Fischer-ski og de som har andre typer. Bindingen er vanskeligere å åpne og lukke, så det kan fort være en av grunnene til at det går sakte med Johannes, tror hun.

NRK-ekspert Fredrik Aukland mener også at Klæbo brukte for lang tid på å bytte ski.

– Det kan nok ha vært skjebnesvangert for ham. Dette er et helt avgjørende punkt i løypa. Klæbo bruker masse krefter på å ta igjen disse fem sekundene, sier Aukland.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum ble spurt rett ut om løpet ble avgjort nettopp der.

– Nei, det ble det ikke, men det er med å sette litt premissene. Det er tøft å henge med dem hvis man har ryggen deres, så det blir ekstra tøft når man ikke har den. Tror de var litt overrasket over at de fikk så mye som de gjorde, sier Nossum til VG.

Kari Øyre Slind mener Klæbo skulle slitt med Hegstad Krüger uavhengig av skibyttet:

– Simen gikk utrolig fort ut fra skibyttet, så jeg sliter nesten med å tro at han skulle klart det uansett. Men det er ingen tvil om at det er der han mister muligheten, fortsetter 31-åringen.