En novemberdag i 2004 sto Sylvia Johnsens kronikk ”Sjakk-OL til Norge” på trykk i VG. I dag er hun på plass i Tromsø, meget begeistret over at olympiaden endelig er i gang.

– Dette har jeg gledet meg til hele livet! Som sekstenåring så jeg åpningsseremonien for sjakk-OL i Hellas og tenkte ”dette må vi jo kunne ha i Norge”, forteller Johnsen.

Tiden var inne

Kronikken signert Sylvia Johnsen var det første offentlige utspillet om å arrangere et sjakk-OL i Norge, men hun ønsker ikke alene å ta æren for at drømmen nå er oppfylt.

– Magnus Carlsen ble stormester og jeg husker godt Simen-effekten (Simen Agdestein, journ.anm.) på den tiden. Mange snakker om Magnus-effekten, men Magnus Carlsen er Simen-effekten, mener hun.

Like etter at kronikken ble publisert, fikk hun positive tilbakemeldinger fra flere hold.

– Jøran Jansson og Øystein Brekke tente på ideen med en gang og flere fra næringslivet ringte, interesserte i regnestykket rundt å arrangere olympiaden.

Gøy å få til

Hun peker også på grunnlovsjubileet og at Norges Sjakkforbund fyller 100 år i år som utløsende årsaker.

– Veldig mange riktige og viktige forutsetninger var på plass, og jeg ønsket noe mer for norsk sjakk. Tiden var riktig og slik passet det godt å foreslå et sjakk-OL i Norge.

– Tror du det hadde blitt sjakk-OL i Norge uten kronikken du skrev?

– Man må jobbe for det man har lyst til og mange mennesker har gjort en kjempejobb. Det er ikke alltid man får det som man vil, men så er det jo sabla gøy når man gjør det da, sier hun lattermildt.

Skal følge tett

Sylvia Johnsen er styremedlem i Sjakk-OL Tromsø 2014 og leder for Oslo og Omegn Sjakkrets. Hun har deltatt i flere turneringer og beskriver seg selv som en absolutt sjakkentusiast.

– For meg er dette personlig, og sjakk varer livet ut. Jeg skal følge OL kjempetett og tenker å melde meg som frivillig, så jeg får bidratt med noe underveis også. Dette er som ferie for meg og jeg koser meg veldig.

SE OGSÅ: Se bilder fra sjakkwalken!

Det er to ting hun gleder seg spesielt mye til.

– Å se sjakk direkte på NRK! Så mye sjakk på TV er som jul og bursdag på samme tid. Ellers håper jeg på en hard og spennende kamp mellom Norges kvinnelag 1 og 2.