– Det blir en ny hverdag. Du så hvor skjørt det var med Ragnhild Mowinckel. Jeg tror ikke det blir siste gang. Det er små marginer, sier Klæbo til VG.

Nytt av sesongen i vintersportene er at stoffet fluor nå er forbudt å bruke i skismøringen. Fluor er forurensende for naturen og skadelig for mennesker.

Før og etter konkurranser må skiparet utøveren bruker inn til en test for å sjekke at det ikke er for høye verdier av fluor. Alpinisten Ragnhild Mowinckel ble disket under verdenscupåpningen i Sölden på grunn av for høye fluorverdier på skiene. Hennes skifabrikant Head har bekreftet en smøretabbe.

BLE DISKET: Ragnhild Mowinckel i Sölden. Foto: Alessandro Trovati / AP / NTB

Simen Hegstad Krüger, som i likhet med Klæbo tok tre VM-gull i langrenn sist vinter, frykter testene.

– Jeg må si jeg ble nervøs da jeg så det med Mowinckel, sier Krüger og legger til:

– Jeg tror det blir litt bingo, og at det kan skje flere ganger at folk blir disket uten at det har vært juks inne i bildet.

Hverken Klæbo eller Krüger mistenker at det vil bli forsøk på juks eller manipulasjon rundt testene.

VM-KONGER: Både Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo tok tre VM-gull i Planica sist sesong. Her veksler de under stafetten Norge vant overlegent. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Fluorforbudet gjør at alt av ski, smøreutstyr og skibager har måtte bli vasket nøye for å renske unna gammel fluor.

– Slik jeg forstår, kan det slå ut i testen om du bruker noen skistropper som har blitt brukt tidligere på ski som hadde fluor på. Det blir spennende, sier Klæbo.

– Tror du det kan bli panisk i starten?

– Jeg vet da søren. Du skal ikke se bort fra det. Det kan bli spennende i begynnelsen, men forbundet virker å ha lagt en god plan og vi vet hvor flinke smøreteamet er, svarer Klæbo.

FLUOR-EKSPERT: Stein Olav Snesrud jobber som fluorfri koordinator i Skiforbundet. Foto: Terje Pedersen / NTB

Stein Olav Snesrud, som er «fluorfri koordinator» i Skiforbundet, forstår utøvernes frykt.

– Det er noe nytt og med Mowinckel-saken i minne, kommer vi til å være påskrudd. Vi føler oss veldig trygge på jobben vi har gjort med å renske ski og utstyr. Vi har prøvd å fjerne alle potensielle feilkilder, men vi ser at det ikke er noen garanti, sier Snesrud.

– Er det slik at det kan slå ut i fluortesten om man bruker en gammel hanske eller skistropp som har vært i kontakt med ski som har hatt fluor på?

– Nei. Det skal være en beviselig fordel. Det holder ikke med et fingertrykk fra en hanske eller en skistropp. Man må være litt på vakt, spesielt i starten.

SKIHJELP: Johannes Høsflot Klæbo møtte ansatte fra Fischer under treningsleir i Livigno. Hjelpere fra skifabrikanten skal smøre skiene hans under nasjonal åpning på Beitostølen. Foto: Herman Folvik, VG

For Klæbo er det ikke kun fluorbiten som blir annerledes. Frode Pedersen, trønderens smører mellom 2017–2023, fikk ikke fornyet kontrakt i våres og har i ettertid tatt et kraftig oppgjør med Skiforbundet.

Og ettersom Klæbo takket nei til landslag, har han ikke kunne bruke Skiforbundets smøreressurser i oppkjøringen. Hans skifabrikant Fischer har tatt vare på skiene og skal bistå ham under nasjonal åpning på Beitostølen 17–19. november – dersom han blir klar. Klæbo testet positivt for corona tirsdag.

Foreløpig har ikke Klæbo signert representasjonsavtalen med Skiforbundet, som han trenger for å gå verdenscup. Skiforbundets smøresjef Tord Heggdahl vil ikke fortelle hvem som er tiltenkt å bli Klæbos smører i vinter, før avtalen er undertegnet. VG erfarer at det er Mikael Book fra Sverige som skal ha den rollen.

Klæbo sier han har lave skuldre når det kommer til smørebiten denne vinteren – tross endringen fra Frode Pedersen.

– Det er en sammensveiset gjeng og jeg tror det kommer til å løse seg veldig bra. Jeg ser frem til å bli kjent med smøreren jeg skal ha, sier Klæbo.