– Det er trist, som jeg kommenterte på Instagram-bildet hans. Jeg vil si mer senere, men det er bare trist, sier Klæbo på høydeleir i italienske Livigno til VG.

Langrennsstjernen har stått i to konflikter med Skiforbundet denne oppkjøringen:

  • Han takket nei til landslaget og har pekt på forbundets behandling av folk som en årsak. Derfor er han - som alle andre utenfor landslag - avhengig av å inngå en avtale som gjør at han får gå verdenscup denne sesongen.

  • Samtidig har Klæbo, Lucas Braathen og resten av alpinlandslaget i lang tid vært i strid med forbundet om hvem som eier utøvernes bilderettigheter (se faktaboks). Sist uke eskalerte det med at Braathen la opp.

– Visste du noe? Pratet du og Braathen sammen?

– Det er ikke noe jeg vil gå så mye innpå nå, for jeg har bestemt meg for å uttale meg om det på et senere tidspunkt, svarer Klæbo.

– Braathen gir uttrykk for at behandlingen av forbundet har vært respektløs, er det noe du kjenner deg igjen i?

– Det er noe jeg tenker kanskje vil inngå i en uttalelse, men nå er ikke tidspunktet. Det er 14 dager til sesongstart, det tenker jeg på nå.

– Arne Baumann (generalsekretær i Skiforbundet) skrev en kronikk torsdag, der han erkjente at forbundet må endre seg, særlig direkte kontakt med utøverne. Hva tenker du om signalet?

– Det ser jeg positivt på. Å prate sammen er en vesentlig ting for at ting skal fungere, absolutt. Vi får håpe og tro det er noe som kommer til å skje.

FAR OG SØNN: Haakon Klæbo og Johannes Høsflot Klæbo måler laktat under en intervalløkt som startet ved 06-tiden i Livigno. Foto: HERMAN FOLVIK, VG

– Hva er status på din avtale for vinteren?

– Nei... Det må du nesten spørre «faderen» om. Sånn som ting har vært, har jeg prøvd å legge det til side. Jeg tenker på det jeg skal gjøre før sesongen, så tror jeg at en avtale skal bli ok.

Langrennssjef Espen Bjervig uttalte 14. oktober at partene hadde landet en avtale, før han to dager senere sa at avtalen ikke var avklart likevel. Klæbos medierådgiver Lasse Gimnes har uttalt at de anser seg ferdig med forhandlingene. En «standard representasjonsavtale» pleier å bli signert før avreise til verdenscup.

– Hvordan reagerte du på Bjervigs vending?

– Det er jo ikke noe spesielt man kan gjøre egentlig, så jeg har bare prøvd å lagt det veldig dødt. Jeg har brukt null tid på det, og kun hatt fokus på det som jeg skal gjøre.

– Sponsor Insight mener du har tapt omdømme gjennom alt dette. Har du noen tanker om hvordan folk har oppfattet deg denne høsten?

– Jeg tipper folk rundt er like lei som jeg er. Det er ikke slik at man ønsker at ting skal ta så lang tid, det hadde jeg ikke håpet eller trodd. Jeg står i valget jeg har tatt, men skulle veldig gjerne vært foruten styret som har vært i høst. Men sånn er det, og jeg skal gjøre mitt for å gå så fort som mulig på ski fremover.

– Hvordan går det inn på deg?

– Det er nok perioder det har gått inn på meg, men den siste tiden tror jeg at jeg har vært veldig flink til å koble ut. Jeg har prøvd å ha fokus på helt andre ting og bare ha fokus på ting jeg synes er artig. Jeg har brukt energi på det jeg synes er artig for å få tilbake til gleden, det er jobben min å finne tilbake til gleden med ski.

SKLIR RUNDT: Johannes Høsflot Klæbo på jordet i italienske Livigno. Foto: HERMAN FOLVIK, VG

Pappa og manager Haakon Klæbo har vært åpen om at høsten har vært tøff. Klæbo junior sier «situasjonen er langt fra ideell» for han selv – og de rundt seg.

– Jeg føler vel at jeg har vært heldig med dem rundt meg, og tror de har skjønt at vi ikke kan bruke så mye mer tid på det. Det er en energilekkasje åpenbart. Men for min del har jeg vært flink til å koble av.

– Kan du si noe konkret om hva skal til for at du går inn på et landslag igjen?

– Jeg har vært åpen på at landslaget er noe jeg har ønsket hele veien. Jeg har på ingen måte stengt dørene for å være på landslag neste år, og det har jeg vært åpen og tydelig på.

– De konkrete tingene får vi ta en runde på, men at jeg er åpen for å være på landslag er det ingen tvil om. Jeg har veldig tro på landslagsmodellen som den er, og jeg tror det er definitivt den beste plassen å være, gitt at ting går i riktig retning.