Først litt om bakgrunnen for konflikten:

  • Striden som involverer alpinistene og Johannes Høsflot Klæbo har pågått i lang tid. Sist uke eskalerte konflikten ved at stjernen Lucas Braathen la opp som 23-åring (!).

  • Kjernen i problemstillingen er at utøverne vil endre landslagskontrakten. Etter dagens avtale har Skiforbundet ubegrenset rett til å benytte utøvernes «bilderettigheter». Det mener forbundets eget lovutvalg er feil.

  • Utøverne ønsker en grad av innflytelse på hvordan forbundet selger deres bilderettigheter, og at partene blir enig om en slags grense for hvor mye forbundet kan bruke utøvernes bilderettigheter.

  • Skistyret har nektet å høre på eget lovutvalgs vurdering, og Skiforbundet har nå sendt saken over til tolkning hos Norges Idrettsforbunds lovutvalg. Skiforbundet skal også sette ned et utvalg til saken.

Kleven mener Norges Skiforbund nå har bedt Norges Idrettsforbunds lovutvalg om å vurdere helt andre spørsmål enn det utøverne først ba Skiforbundets eget lovutvalg om (se faktaboks under).

– Utøverne ba NSFs lovutvalg om å vurdere hvem som eier utøvernes bilderettigheter, og fikk som kjent medhold i at dette er utøverne. NSF er nå enig i at det er utøverne som eier disse rettighetene, men de anfører – slik jeg forstår det – at forbundet likevel har en ubegrenset rett til å selge disse rettighetene til sine sponsorer, sier Kleven til VG.

Advokat Pål Kleven og Bjørn Braathen, pappa til Lucas Braathen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Han reagerer på prosessen.

– Jeg har bedt om kontradiksjon og at utøverne skal få lov til å kommentere spørsmålene. Det har vi ikke fått lov til. Man føler seg rett og slett maktesløs, sier Kleven og legger til:

– Retten til kontradiksjon er et sentralt rettssikkerhetsprinsipp, og i denne saken som har pågått over så lang tid, er det i tillegg viktig å ikke legge opp til en saksbehandling som kan eskalere konflikten ytterligere. Utøverne får nå legge sin lit til at medlemmene av NIFs lovutvalg behandler saken på en forsvarlig måte.

Finn Aagaard, kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund. Foto: Frode Hansen / VG

Finn Aagaard, kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund, svarer at lovutvalget ikke er en domsfunksjon – men et uavhengig og frittstående lovutvalg som baserer uttalelser på relevante rettskilder:

– Lovutvalget baserer derfor ikke sine uttalelser på en kontradiktorisk prosess der alle som har ulike oppfatninger av en fortolkning skal kunne fremme sine synspunkter for utvalget, sier Aagard og legger til:

– Klevens klienter fikk imidlertid, på bakgrunn av henvendelsen til NIF, tilbud om å opplyse om hvilke spørsmål de har til NIFs lov, slik at det kunne bli vurdert om det var et behov for avklaringer fra NIFs lovutvalg. NIF tar til etterretning at Klevens klienter har valgt å ikke benytte seg av tilbudet.

Pål Kleven virker oppgitt:

– Jeg har ikke bedt om å legge inn en ny sak for NIFs lovutvalg, jeg har bedt om å få kommentere saken skiforbundet har fremmet for utvalget. Saken vil aldri bli løst om vi skal holde på å fremme ulike saker til NIFs lovutvalg, sier Kleven.

Arne Baumann, generalsekretær i Skiforbundet. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Skiforbundet er uenig med Kleven i at spørsmålene nå handler om noe annet, og mener han har fått muligheten til å kommentere saken.

– Skiforbundet har forespurt Idrettsforbundet om en tolkningsuttalelse om NIFs lov, og vi er uenig med Kleven i at det dreier seg om helt andre spørsmål enn det vårt lovutvalg har vurdert om utøvernes rett til eget navn og bilde, sier Arne Baumann, generalsekretær i Skiforbundet.

– Lovutvalgets uttalelser samt et notat fra utøverne er også oversendt Idrettsforbundet, så de skal være kjent med utøvernes argumenter. Kleven har også sendt sine kommentarer om disse spørsmålene til NIF, sier Baumann.

Skiforbundet skal også sette ned et eget utvalg, og håper at tolkningsuttalelsen til NIF skal være nyttig for gruppen.

Pål Kleven avviser at utøverne ønsker å utfordre landslagsmodellen og at de selv har et økonomisk motiv.

– Siden det er utøverne som eier sine bilderettigheter må de ha en viss grad av innflytelse på hvordan forbundet selger disse rettighetene, og kravet fra utøverne er derfor at forbundet og utøverne må bli enige om et form for «tak» med tanke på forbundets bruk av disse rettighetene, sier Kleven og fortsetter:

– Dette vil skape forutsigbarhet og redusere antall konflikter. En slik samhandling mellom partene vil forhåpentligvis også ha en positiv økonomisk effekt for begge parter. «Vinn-vinn».

Kleven advarer om at flere utøvere vil vurdere å stå utenfor landslag dersom de ikke får medbestemmelsesrett rundt hvordan forbund selger utøvernes bilderettigheter til sponsorer.

– Dette vil være helt ødeleggende for landslagsmodellen, og det er derfor jeg mener at utøverne i denne saken faktisk hegner om den norske landslagsmodellen. Og det er jo også det NSFs eget lovutvalg eksplisitt skriver i sin uttalelse. Utøverne og NSF har derfor helt felles interesser her, og denne konflikten bør opphøre umiddelbart.