Tre viktige poeng sendte TIL bort fra nedrykksstriden, og opp mot midt på tabellen. Ettmålsseieren mot Mjøndalen søndag kveld gjorde at TIL på mange måter kan «glemme» nedrykksstriden utover i høst – hvis resultatene fortsetter som nå. Samtidig som de virkelig sendte bunnlaget fra Nedre Eiker ned i gjørma.

Vi må så klart ha tabellen etter 23 runder (med unntak av Brann og Odd som møtes søndag kveld klokken 19.00) der nede på tabellen hvor TIL ligger:

13) TIL, 25 poeng

14) Brann, 19 poeng

15) Stabæk, 18 poeng

16) Mjøndalen, 15 poeng

Ja, mye kan skje utover. Men her, denne kalde søndagskvelden, vil jeg påstå at TIL berget plassen i Eliteserien. Kommende onsdag er det Odd, igjen på Alfheim. Tre poeng der vil sementere den oppfatningen.

2) Drømmestarten

Mjøndalen kom til Alfheim fra 0–7-tap sist helg, mot Haugesund. Og måten de fremsto mot Gutan ga ingen grunn til å tro på noe poeng denne gangen heller.

TIL vant sin første hjemmekamp for sesongen, mot nettopp Haugesund for tre uker siden. Og søndag ettermiddag gikk det bare 10 minutter før TILs press ga resultater.

Et langt angrep endte opp med at August Mikkelsen, på kanten av 16-meteren, spilte ballen til høyrekant Tomas Totland. Innlegget fra Eric Kitolano syv meter fra mål, rett ut.

Avslutningen, og den påfølgende jubelen etter at ballen fant nettmaskene, var befriende for de relativt få som hadde tatt turen til Alfheim.

Resten av omgangen fortsatte med et solid TIL-overtak, og Gutan burde stengt kampen med et andremål. Uten at det lyktes før pause.

3) Lidelse etter pause

Det relativt tidligere målet av Kitolano, gjorde at kampen havnet i det nevnte sporet. TIL hadde mest ballen. Mjøndalen så like svake ut som vi kunne forventet.

Likevel. Så lenge ledelsen bare er 1–0, satt vi med følelsen av at ingenting var avgjort. Mjøndalen fikk noen cornere, noen frispark, noen innkast. Som plutselig kan føre til en tilfeldig, som igjen betyr mål.

Klokka tikket opp mot 90 minutter uten flere nettkjenninger, og fire overtidsminutter ble lagt til. Så da dommeren blåste av klokka 18.51, brøt jubelen fra et allerede stående publikum ut i lettelse.

4) Svikten på tribunen

Forza Tromsø kjører på, og lager trøkk kampen igjennom. De er, totalt sett, sørgelig alene om å øke antallet sitt på tribunen. For på resten av sitteplassene rundt det grønne kunstgresset var det relativt glissent. Bare 2.201 i tallet.

TIL må nok levere gode opplevelser over tid, før de store folkemengdene kommer tilbake. Men det er ingen tvil om at kulden spilte en rolle for noen. Det er tross alt varmere å sitte i sin egen stue, få reprisene og heller ikke betale inngangsbillett.

Den største tyven befinner seg nok ikke der. Mange som følger TIL, er også veldig glade i enten Liverpool eller Manchester United, som hadde kampstart 30 minutter etter Gutan. Kanskje vil TIL, eller norsk fotball som helhet kunne konkurrere mot Premier League. Lettere blir det likevel ikke når disse kampene spilles samtidig som Eliteserien.