Normalt sett er det en god følelse, når TIL slår erkerivalen. I dette møtet vil selv et poeng være en gedigen opptur for «Gutan», og en fiasko av dimensjoner i Bodø. Slik kan egentlig inngangen til «Slaget om Nord-Norge» nedforklares på en tabloid måte, i det timene telles ned til kommende søndag klokken 18.00.

Et nyopprykket TIL-lag, som ikke før de siste tre ukene har fått spille treningskamper, og før den tid har måtte avlyse treninger fordi det snødde på Alfheim. Spillerne og klubber har stått i kø for å si nei til å komme til Tromsø. Gjermund Åsen kom ikke fra RBK, det samme gjaldt Solomon Owusu i Raufoss. Bergenseren Aune Heggebø ble det heller ingen overgang for, og drømmen om å hente Sakarias Opsahl fra VIF virker til å bli med det. Bydelsklubben Grorud satt en stopper for TILs 400.000-kronersbud for Martin Høyland.

På toppen av dette sendte Hamkam torsdag ut pressemelding om at det ikke kommer på tale å selge midtstopperjuvelen Vetle Skjærvik. Og som kronen på verket solgte TIL samme dag sin mangeårige kaptein Simen Wangberg til Stabæk. Fire dager før seriestart.

Glimt var 39 dager på trenings- og kampleir i Spania i oppkjøringen, har fått inn 100 millioner i spillersalg de siste par årene, og vant seriegull i suveren stil i fjor.

Du skal ikke mange år tilbake i tid før TIL har vunnet på Aspmyra. Senest i 2018 skjøt Runar Espejord «Gutan» til seier, og bodøværingene måtte gå gråtende hjem. Til alt overmål ble en supporter nektet inngang med TIL-skjerf på en av Bodøs puber denne kvelden.

2020 ble et skrekkens år for dem som besøkte Bodø. 15 av 15 kamper endte med Glimt-seier, og 59 mål det vi utenfor Nordland vil kalle «feilveien».

Legges disse forutsetningene til grunn, og det skal de i stor grad, er Glimt så store favoritter som de aldri tidligere har vært mot TIL. I hvert fall hvis vi tar for oss den moderne historien etter at TIL rykket opp i Eliteserien i 1986. Her burde Glimt vinne med mange mål, og de vet det selv. Det forventes i den brått forvente byen.

At noe i fotball er historisk er et ofte en misbrukt klisje. Spesielt av oss i media. Men hvis TIL lykkes å vinne med dette bakteppet, er historisk ikke helt feil å bruke. Historisk bra av et nyopprykket TIL, med en helt uprøvd trener på elitenivå i Gaute Helstrup.

Tilsvarende fiaskoaktig vil selv et poengtap være for Glimt. Samtidig som Glimt var på en knallhard treningsleir, isolert i Marbella, drev Gaute Helstrup sine tropper rundt inne på den lille fotballhallen TIL har på bygget seg på Bjerkaker. Uten en eneste referanse på hva de egentlig drev på med.

Så er det slik at Glimt har solgt Jens Petter Hauge og Kasper Junker. Philip Zinckernagel forsvant til England. Og dermed er de tre mest målfarlige spillerne fra i fjor borte. Men resten er igjen, og de tre er erstattet av andre. Jeg synes jeg hører unnskyldningene komme hvis det svikter for Glimt på søndag. Om spisskrise, dårlig dommer eller ufint spill fra TIL.

For TIL har åpenbart noe å komme med, og har som jeg tidligere omtalte, skremt Glimt etter treningskampen lagene imellom for snart tre uker siden. Det er nesten dumt for TILs del at de spilte såpass bra mot Glimt, som dermed har fått god tid på å forberede seg.

Med suksessen i fjor, har også fokuseringen på Glimts valg blitt langt større. Kaoset rundt salget av Kasper Junker var én sak. Sirkus ble det også rundt Spania-reisen, som gjorde Glimt til et tilnærmet hatobjekt blant mange supportere i andre klubber. Suksessen har også gjort dem til laget alle vil slå.

Det sier seg selv at TIL, som står i bresjen for Qatar-boikott under VM 2022, har en bedre standing hos mange. De fleste vil neppe gråte veldig hvis «Gutan» overrasker alle.

Inntil sist søndag, da TIL slo medaljejaktende Vålerenga i Oslo, har det vært ganske lite nasjonal oppmerksomhet rundt «Gutan». I det stille har klubben bygget seg opp mot seriestarten, og troa på at de skal prestere godt er ikke lenger bare en fjern drøm, men en reell tanke hos dem som setter seg på charterflyet søndag formiddag fra Tromsø i retning Bodø.

Kanskje selvtilliten er så bra at Helstrup må hente fram et gammelt sitat Egil «Drillo» Olsen tok i bruk før Norge skulle møte England i kvaliken til VM i 1994. Troa på egne ferdigheter i det norske laget var så store at de måtte minnes på at «selveste» England sto på andre siden. Så kanskje avslutter Helstrup med sin versjon før han sender «Gutan» i krigen.

- Nå må vi ikke undervurdere Bodø/Glimt, gutter!