Like før eliteseriesesongen ble avsluttet kom iTromsø med listen over de 10 som er nominert til den gjeve og tradisjonsrike prisen «Årets tromsøværing».

Siden da har kandidaten Gaute Helstrup kanskje styrket sjansen til å vinne prisen, ettersom han og TIL klarte det helt store: sikre klubbens første medalje på 12 år og dermed også europacupspill til Romssa Arena i 2024.

iTromsø møtte den 47 år gamle fotballtreneren på kontoret kun dager før en velfortjent ferie i Sør-Korea og Thailand. Når denne saken blir publisert, har han reist av gårde.

– Jeg fikk med meg at Jørn Halvard (Myrvoll) og gjengen på Tromsdalen videregående fikk prisen i fjor og tenker umiddelbart at når du hører den historien, så høres det litt mer fortjent ut enn oss som holder på med ei lærkule, sier Gaute Helstrup.

Du kan stemme på din favoritt slik:

  • Via SMS – se forklaring under hver av de nominerte. Kun én stemme per dag. Tjenesten koster 1 krone per SMS (+ evt. operatørkostnader).

  • Via avstemmingsboks (kun mulig for abonnenter).

Her kan du stemme på hvem du mener bør bli Årets tromsøværing.

BRONSE: Gaute Helstrup ledet Tromsø IL til klubbens første medalje på 12 år og er nominert til «Årets tromsøværing». Foto: Ronald Johansen

Han er likevel meget anerkjennende til nominasjonen.

– Det er veldig hyggelig å bli nevnt i slike åndedrag. Hvis dette betyr at mange setter pris på det vi har fått til her i lag, er det desto mer hyggelig. Jeg opplever at mange i Tromsø synes det er artig å være en del av TIL, og det som skjer rundt kamp. Om det kan ses på den måten, at det er en oppmerksomhet til «det store laget» og det «vi» har fått til, så er det veldig hyggelig, smiler Helstrup over en kopp kaffe på trenerkontoret.

Nesten «årets trener»

Helstrup var også nominert til prisen for «årets trener». Den gikk til Brann-trener Eirik Horneland.

– Det kjentes naturlig at vi som lag, som har gjort det så bra og har hatt utvikling, var nominert. Så har Brann også vært gode helt fra starten, hentet et cupgull tidlig på året og spilt god fotball, tatt mye poeng, så derfor en fortjent vinner, sier Helstrup.

BRONSE: Gaute Helstrup mottok bronsemedaljen i Kirkeparken i Tromsø mandag under en seremoni. Foto: Johannes Brøndbo

I sommer signerte han ny kontrakt med TIL. Det skjedde i kjølvannet av interesse fra både Rosenborg og Lillestrøm som var trenerløse.

Trolig vil det komme nye forsøk på å hente treneren.

– Jeg var glad vi lukket den døren i sommer. Så er fotballen slik at når vi som lag gjør det bra, er det alltid noen som vil kjøpe spillere eller hente ledere og trenere. Jeg har et veldig avslappet forhold til de mekanismene der, lever veldig i «nuet», og har det veldig enkelt med å holde fokuset her med all jobben vi har foran oss. De avgjørelsene vi har er med klubbens beste i tankene, på både kort og lang sikt. Så vil det nok komme en dag der jeg ikke lengre er hovedtrener, det er også naturen i det. Frem til da kan jeg love jeg skal gjøre alt jeg kan for at TIL skal være så godt rustet som mulig.

– Har det allerede kommet tilbud?

– Jeg forstår det kan komme ting etter sesongen, men det har ikke vært noe ennå. De får eventuelt henvende seg til agentene jeg sparrer med. Det har fungert veldig fint og gjort det veldig lett for meg å skyve det til side.

– Men vi er etter sesongen nå. Med en medalje å henge på veggen og europacupspill i vente, skal det mer til for at du drar?

– Desto mer vi får til her og desto mer vi ser muligheten til å utvikle oss ytterligere, desto artigere er det på gå på jobb. Utgangspunktet nå er at plattformen er bedre kontra desember i fjor. Spillergruppen er på en mer spennende plass og jeg har klokkertro på at flere vil ta ytterligere steg neste år. Økonomien er på en bedre plass, samme gjelder organisasjonen, administrasjonen og samspillet med publikum. Mye har gått i riktig retning.

Solgt for 50 millioner på ett år

Siden desember i fjor har TIL solgt spillere for 50 millioner kroner. Storsalg av August Mikkelsen (20 millioner) til Hammarby, Warren Kamanzi til Toulouse (7 millioner) og Eric Kitolano (4 millioner) før sesongen og Daniel Bassi (1 million og byttehandel), samt Casper Øyvann til Molde (20 millioner) i sommer, gjør prestasjonen med et bronse etter endt sesong, kanskje enda større.

– Jeg er imponert. Så hadde vi trua på at vi kunne fortsette å ta steg, også med spillersalg. Vi skal fortsette å selge spillere i fremtiden, men kan styre salgene i større grad nå, sier Helstrup, som er klar på at han neste år vil styrke både spillerstallen og teamet rundt.

– Næringslivet har også bidratt på en fantastisk måte, men vi må også få de med i enda større grad og våge å tenke utvikling. Så har jeg et veldig sterkt ønske om å få til storhallen, selv om jeg skjønner det ikke skjer i morgen. For TIL og fotball-Tromsøs fremtid, så vil en storhall gi oss et kjempeløft. Det gjelder både seniorlagene, men også unge jenter og gutter i byen og neste generasjons fotballspillere. Så håper vi den kommer snart, så skal vi fortsette å styrke og utvikle klubben på alle områder, er TIL-trenerens klare dom.

JUBEL: Gaute Helstrup jubler for den elleville 4–3-seieren borte mot Viking i Stavanger i høst. Foto: Carina Johansen / NTB

Vendepunktet

Under Helstrups ledelse i TIL har pilen kun pekt oppover: opprykk og 1.-plass i 1.-divisjon (2020); 12.-plass (2021), 7.-plass (2022) og 3.-plass (2023).

Han løftet TIL fra et pandemitungt år på nivå to, til medalje og europacupspill på reisen som til nå har talt fire sesonger.

– Da jeg kom til klubben pratet vi om hvor vi ville. Da var vi klar over at vi ville tilbake til Europa og ta medalje. Det var de store sportslige målene. Men det skulle også skje med sterk lokal forankring, for TIL skal være en klubb der lokale spillere får sjansen til å spille på øverste nivå. Men så var det også et sterkt punkt å få fullsatte tribuner igjen og engasjere publikum og Tromsø som by. Vi hadde, for å være dønn ærlig, ikke trodd det skulle gå så kjapt, sier Helstrup.

Han er klar på hva som ble det store vendepunktet.

– Det skjedde noe rundt september i fjor, da vi møtte Rosenborg hjemme. Det var litt over 4.000 tilskuere og var det meste vi hadde hatt siden covid-tiden, helt herlig stemning på tribunen og en berg-og-dalbane-kamp der lokale August Mikkelsen scorer på overtid. Det trigget noe. Så til Glimt-kampen et par uker senere var det fullsatt stadion, en god kamp med to gode, nordnorske lag med TIL-seier til slutt. Det har vært så mye positivt siden den gang, og det vi opplever nå med mange flere tilskuere på kamp, viser tydelig at TIL betyr noe for mange. Det samspillet ønsker vi blir enda sterkere og bedre. En stor «kred» til alle opplevelsene må vi gi til Forza Tromsø-gjengen og Morten (Killingberg) & co., sier TIL-treneren.

Her kan du stemme på hvem du mener bør bli Årets tromsøværing.