Det skal tydeligvis være utlendinger som får tromsøværingene til å spise fisk på nye måter. Legendariske Sepp Perger på gamle Peppermøllen fikk oss i sin tid til å spise breiflabb og annen "ufisk". I dagens Restaurant-Tromsø er det svenske Anders Blomkvist som er fremste lansebærer for innovative matopplevelser fra havet.

Mat fra havet

På beste parkett i Indre Havn serveres det fisk, skalldyr og annen sjømat til tromsøværinger og tilreisende både på dagtid og kveldstid. Vil du ikke ha full middag kan du spise reker, hummer og østers fra skalldyrbaren, men vil du bli god og mett er den omfangsrike à la carte-menyen der du må leite.

Og selv om det finnes en (godt gjemt) kjøttrett på menyen er det selvfølgelig mat fra havet som står i sentrum.

For oss fiskeelskere er det nesten et problem at det er så mye godt. Hvordan i alle dager skal man kunne velge mellom boknafisk med fritert blekksprut og kveite med trøffelkaviar?

Smakspoesi

Nuvel.

Her ble vi nødt til å bli enige om at vi skulle få smake av hverandre, så vi startet gildet med kongekrabbe på ene siden av bordet – og en lakse- og kveitetartar på den andre. Det ble ikke mye sagt – det gikk mest i stønn og smatting.

Hovedrettene var ren smakspoesi – nevnte kveite og boknafisk ga oss gåsehud og tårer i øynene.

Det var ikke lett å toppe dette, men dessertene sto ikke tilbake i sammenhengen. Jeg spiste en bringebærdessert med hvit sjokolade og mitt selskap falt for en multemousse – også den med hvit sjokkis.

Stive priser

Som dere skjønner var maten av veldig høy kvalitet og drikken var også fra øverste hylle. Vår dyktige svenske kelner klarte å finne gode vinalternativer til samtlige retter.

Så kan man jo spørre seg om det ikke var noe som trakk ned opplevelsen. Og det var det. Prisen.

Den var litt stiveste laget – med et glass vin til hver av rettene havnet prisen på tett opp mot 1.100 kroner per pers. Og når man på grunn av den gode servicen ønsker å gi tips blir det dessverre ikke så ofte man har råd å besøke Fiskekompaniet.

Men bortsett fra det så var vår kveld på kaikanten en veldig smaksrik og delikat opplevelse.

Og det tror jeg resten av det fullsatte lokalet også syntes.

Hvilken restaurant fortjener å bli kåret til Tromsøs beste? Her avgir du stemme.