Julen blir ofte forbundet med god mat, og de lokale kjøttprodusentene gnir seg i hendene når høytiden nærmer seg.
Høy omsetning
For produsentenes del er julesesongen en vital del av året.
– Grovt estimert utgjør julematen omtrent 30 prosent av vår omsetning, forteller Bjørn Helge Teigen, driftssjef på Brødrene Ingebrigtsen.
– Så julen er viktig for at dere skal få alt til å gå rundt?
– Du kan nesten si det slikt. Vi ønsker jo at alle månedene skal være like omsetningsmessig, men julen er jo et spisegilde. Da vil du ha godt kjøtt på bordet.
Mydland og Aron mat, tjener også godt på julesesongen.
– I løpet av de to siste månedene er vi nesten oppe i 20 prosent av årsomsetningen, sier Kurt Mydland, daglig leder i Mydland.
– Du kan si det slik at vanligvis har vi én million kroner i måneden i omsetning. Nå har vi to millioner i uken, forteller Espen Aronsen, daglig leder hos Aron mat.
NM-gull
Mye av det som produseres til juletiden er pinnekjøtt.
– Salget på pinnekjøtt har økt siden i fjor. Det kan komme av at vi vant NM for beste pinnekjøtt, forteller Mydland.
Det er heller ikke lite råvarer de får inn i løpet av julesesongen.
– Vi tar inn omtrent 44 tonn ferske lammesider i uka. Det vil si omtrent 500 lam.
– Stor etterspørsel
Også på Brødrene Ingebrigtsen merker de at tromsøværinger vil ha god mat på bordet.
– Etterspørselen er stor, og det beviser bare at tromsøværinger er lojale mot de lokale kjøttprodusentene, sier Teigen.
– Det er mest kjøttpålegg vi selger, som sylte og lammerull. Det går også en del juleskinker.
LES OGSÅ: Dette er de beste juleølene
Pålegg går det også mye av hos Aron mat.
– Pålegg selger vi hele året, og i jula er det intet unntak. Fenalår er en god nummer to på salgslisten, sier Aronsen.
Premier opplyser at de omsetter for 300 tonn kjøtt i året. Av dette er mellom 35 og 40 tonn pinnekjøtt.