Tidligere i høst ble 24 forslag til nye forbindelser over Tromsøya og til Kvaløya lagt fram. På vegne av fylkeskommunen begynte Vegvesenet allerede med utredningsarbeid i sommer, da de kartla Sandnessundet. Nå er det grunnen på Tromsøya og på Kvaløya som skal utredes.

– Vi må få gjort noen undersøkelser nå før vinteren kommer, og vi skal borre små hull flere steder på Langnes, i Breivika og på Kvaløya, for å se på hvordan grunnforholdene er. Etter at politikerne i Tromsø kommune har vedtatt hvilke traseer som skal utredes videre, må vi gjøre supplerende undersøkelser, forklarer planprosjektleder Erik Ditlefsen i Statens vegvesen.

Håper på fjell

Foreløpig er ingen av de 24 alternative kastet, men utredningene vil gi svar på hvilke som vil være mer gunstige.

– Hvis man for eksempel møter på fast fjell tidlig, vil dette være gunstig med tanke på tunnellpåhugg og bru. Dette vil igjen kunne hjelpe oss med å lage mer detaljerte planer og forslag, forklarer Ditlefsen, som håper på å kunne ha en rapport klar om en måneds tid.

Da er det opp til kommunestyret og se på hvilke alternativer som er mest aktuelle, slik at Vegvesenet kan gjøre videre undersøkelser.

Informerer naboer

I forkant av undersøkelsene har prosjektgruppen tatt kontakt med naboer i de aktuelle områdene, for å informere om arbeidet.

– Vi ønsker å opptre så forsiktig som mulig, men gir nå berørte beboere og grunneiere en varsel om at vi vil gå i gang med arbeidet. Vi ønsker å ha en god dialog med dem hele tiden.