Holt: Departementet vedtok fredag endringer og omstruktureringer i den regionale tilstedeværelsen for Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

– Dette styrker instituttet både faglig og økonomisk. NIBIO blir landets største forskningsinstitutt innen landbruk og miljø og skal utvikles til et institutt med høy forskningsfaglig tyngde og effektiv drift, heter det i en pressemelding fra departementet.

Leie infrastruktur

Omstruktureringen berører av Bioforsks enhet på Holt og de 20 ansatte.

– I tråd med tilråding fra interimsstyret for NIBIO, har departementet besluttet at instituttet skal søke etter lokaliteter i Tromsø som er bedre tilpasset NIBIOs behov, herunder også en samlokalisering med andre kunnskapsmiljø i kommunen. Det innebærer flytting fra Holt og at Landbruks- og matdepartementet avhender hele eller deler av eiendommen. NIBIO vil få i oppgave å vurdere eventuell leie av infrastruktur som i dag er lokalisert på Holt for at enheten skal kunne utføre sine oppgaver, ifølge pressemeldingen.

Stiller spørsmål

Vedtaket fra regjeringen ble mottatt med fatning på et allmøte på Holt fredag ettermiddag.

– Prosessen har pågått så lenge at vi var forberedt både på det ene og det andre. Det var verken smil eller tårer, og en balansert forsamling som mottok vedtaket. Det er selvfølgelig en skuffelse, sier avdelingsleder Odd Arild Finnes på Bioforsk Holt.

Han og de andre ansatte tolker vedtaket som et uttrykk for vilje til å satse i Tromsø, men de stiller spørsmål ved effektiviseringsgevinsten som er begrunnelsen for nedleggelsen og flyttingen. De håper fortsatt på forskningsaktivitet på Holt, tross vedtaket.

– Vi må leie lokaler andre steder og det vil koste. Det sies at hele eller deler av eiendommen skal avhendes, vi håper det blir deler og at noe av forsøksvirksomheten fortsetter, sier Finnes.

Nødvendig

De endringene som nå skjer skal ifølge departementet bidra til et faglig og økonomisk sterkt forsknings- og utviklingsmiljø, som leverer kunnskap av høy kvalitet og relevans til næring og forvaltning. Mer ressurser skal gå til utvikling av ny kunnskap, innovasjonsrettet arbeid og forvaltningsstøtte, og mindre ressurser skal gå til administrasjon, drift og vedlikehold.

– Jeg mener endringene er nødvendig for å utvikle det som skal bli bioøkonomiens viktigste forskningsinstitutt her i landet. Regjeringen har store forventninger til at NIBIO blir en konkurransedyktig virksomhet, både i norsk og i europeisk sammenheng, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug i pressemeldingen.