Workinnmarka: Lovverket sier at man bare har rett til barnehageplass dersom barnet fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass. Barn som er født fra september å ut må vente ett år før det er nytt opptak. I Tromsø har likevel rekordmange ikke-rettighetshavende barn fått barnehageplass fra høsten 2014.

Siw Bæverfjord Olsen er en av dem. Hun har fått barnehageplass til sønnen Mikal Bæverfjord Olsen (8 mnd) fra og med august, selv om han er født 18. september.

– Vi er utrolig glade for å ha fått barnehageplass til Mikal. Alternativet ville vært ulønnet permisjon, og det ønsket verken jeg eller pappaen hans. Vi liker å jobbe og vi ønsker også at Mikal skal få gå i barnehage. Da får han være sammen med andre barn og sosialiseres godt kontra det å være hjemme med foreldre, eller å være hos dagmamma, sier Olsen.

Rekord

I 2012 fikk 77 ikke rettighetshavende barn barnehageplass, mens det i fjor var 117. Tallet har dermed økt med ytterlige 20 plasser i år, og det er fremdeles flere barnehager som har ledig kapasitet.

– Her i Workinnmarka barnehage har vi for eksempel fire ledige plasser på småbarnsavdelingen, sier fagleder Mona Kentø.

Hun er kritisk til regelverket, og forteller at det skaper vanskeligheter for barnehagene.

– Det gjør det vanskelig for oss å planlegge opptakene, og vi har mistet flere barn på grunn av at vi ikke har kunnet tatt inn søsknene deres, fordi de var født etter fristen. Det er ikke bare enkelt for foreldre å planlegge en nøyaktig dato å få barn på, og vi syns det er dumt å ikke kunne prioritere søsken. Det har ført til at flere har byttet til private barnehager som ikke behøver å overholde reglementet om når barna må være født, sier Kentø.

Fornøyd

Byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn, er strålende fornøyd med den gode barnehagedekningen.

– Vi har full barnehagedekning og mer til, og det er jeg veldig stolt av. Det viser at vi har klart å håndtere regelverket og tilbyr plasser til mange flere enn de som har rett på det.

Fyhn understreker også at hun ikke synes regelverket bør være som det er i dag, og at hun ønsker å ha løpende opptak.

– Jeg synes denne 30. august-regelen er helt meningsløs. At det skal være en så enorm forskjell på barn som er født 29. august og 2. september gir ingen mening i mine øyne.

–Vil kommunen innføre løpende opptak?

– Jeg tør ikke å love det, men vi ønsker det. Vi er avhengige av statens finansiering, og den er per nå ikke tilpasset til løpende opptak, sier Fyhn.