Kontrollutvalgets leder, Arbeiderpartiets Elisabeth Steen, gikk gjennom rapporten og pekte på en rekke forhold der ting ikke var på stell. - Brudd på innkjøpsreglement. - Manglende dokumentasjon av anbud og innkjøp av eksempelvis en brannbil.- Brudd på regler for bierverv for både ledelse og ansatte. - Brudd for regler for utlån av Brann og Rednings utstyr og ressursen. - Brudd på skatteregler i forbindelse med dugnadsarbeid i regi av bedriftsidrettslaget. - Store utfordringer i arbeidsmiljøet med svært høyt konfliktnivå.

LES OGSÅ: – Brannledelsen må ta sitt ansvar

Etisk gråsone

Steen pekte spesielt på at brannsjefens private virksomhet var utfordrende. - Det er uenighet mellom revisor og brannsjefen om hvordan han skal tolka hans bierverv. De ligger i en gråsone for det etiske regelverket i kommunen, sier hun.

Steen mener at kommunen nå må ha en overgripende gjennomgang av hvordan slike bierverv praktiseres - og komme men forslag til nye retningslinjer.

- Folk flest vil mene at kommunalt ansatte skal bruke hovedkraften til kommunes beste. Det som skjer i Brann og Redning kan lett bli tolket som rolleblanding som til syvende og sist kan svekke tilliten til kommunen, sier Steen.

Høyres Rolleiv Lind mener at forholdene på Brann og Redning tyder på sviktende dømmekraft og manglende skjønn.

- Slik kan vi ikke ha det i en kommunal enhet. Vi må ta resolutte grep for å få ting på stell - dette er faktisk noe av det verste jeg har sett, sier Lind.

Fremskrittspartiets Jan Blomseth var også svært krass i sin kritikk av brann og Redning.

Enhet uten styring

- Det inntrykket vi sitter med er at det er en enhet uten styring og en enhet uten tillit til ledelsen, sier han.

Arbeiderpartiet er rystet over de forholdene som er avdekket. Hun er kritisk både til de store manglene i arbeidsmiljøet eller at så mange har private bierverv - hun peker spesifikt på at det er oppdaget så mange brudd på innkjøpsreglement.

- Av 12 granskede tilfeller av innkjøp er kun tre utført i trå med de kommunale reglene. Er det etablert seg en ukultur som har spredt seg i en hel enhet? Slik kan vi ikke ha det, sier hun.

SVs Gunhild Johansen fulgte opp.

- Jeg får inntrykk av at Brann og Redning har laget egne regler for hva som er rett og galt, sier hun.

Brannsjef Nils Ove Sollid fulgte debatten i kommunestyret, men ønsker ikke å kommentere rapporten ennå.

Behandlingen av saken ble avsluttet like før klokka 11.30 onsdag.

Kommunestyret diskuterer kontrollutvalgets rapport om Brann og Redning. Foto: Christer Pedersen