Damene har fokus på pusten sin, og nå telles hvert åndedrag nøysomt, en etter en. All trafikkstøyen fra Tromsøbrua er stengt ute, noe som gir et behagelig rom for damene å utføre yogaøvelsene i.

– Medisinsk yoga er en myk og terapeutisk yogaform som har til hensikt å ta vare på helsen din. Her har vi fokus på dyp pust, enkle fysiske bevegelser, avspenning og meditasjon, sier daglig leder og yogalærer ved Naprapatdoktoren, Anna Carolyn MacDougall.

Ved siden av behandlingen, har hun helsefaglig utdanning i medisinsk yoga, og holder derfor kurs i det.

– Denne yogaformen er utarbeidet gjennom forskning i samarbeid med helsevesenet i Sverige. Der har de allerede praktisert det i vel 20 år, legger hun til.

Søker indre ro

Mens yoga lenge har vært i vinden, er det ikke altfor lenge siden at medisinsk yoga ble introdusert for tromsøværinger. Og det har blitt godt mottatt.

– Jeg startet opp i februar og har siden det opplevd at de tre gruppene med plass til 42 personer fort har blitt fylt opp, sier MacDougall.

Mens andre former for yoga vektlegger den fysiske delen, går mediyoga mer på det meditative.

– Folk deltar på kursene mine fordi de enten er pasienter med muskel- eller leddsmerter, eller har et ønske om å få en økt indre ro. Kanskje har de opplevd negative opplevelser av stress, spenningsplager eller vil stå mer stødig og få mer balanse i livet sitt, sier naprapaten og yogalæreren.

Glede og energi

Også yogalærer Ellen Sirkka Nora for Nora Medisinsk Yoga opplever en større interesse blant tromsøværinger.

– Jeg startet med kursene våren 2013 og har nå fulle kurs. Folk står også på ventelister for å være med, sier Nora.

Hun begynte å undervise i det på grunn av egne positive erfaringer.

– Det har hatt en veldig umiddelbar og dyp innvirkning på meg. Før hadde jeg også vansker med å bli gravid, men etter å ha gjort medisinsk yoga i et halvt år så klarte jeg å bli det, sier hun.

Er man derimot frisk kan yogaen gi økt bevissthet, stabilitet og harmoni

– Den vil også forebygge utbrenthet, slitsomhet og stress, sier Nora.

- Men hvorfor er det så populært for folk å delta?

– De som har evaluert kurset til nå sier at det gir dem indre ro, økt velvære, positive indre opplevelser, glede og energi. Noen har også fått bedre søvn av det, sier Nora.

– Poenget er at øvelsene skal være såpass enkle at de kan gjennomføres hjemme også.

Avbrekk fra hverdagen

Utenom yogalæreren som instruerer, er det nærmest musestille i yogasalen. Deltakerne har funnet roen.

– Hensikten med yogaformen er å jobbe med det mentale, fysiske og emosjonelle. I jobben som naprapat møter jeg daglig pasienter med kroniske plager og med medisinsk yoga vil jeg gi dem et verktøy til selvhjelp.

Én av deltakerne forteller at dette har vært et kjærkomment avbrekk for hverdagen.

– Sønnen min er kreftsyk, og derfor gir yogaen meg et avbrekk fra sykehusopphold. Det gir meg også økt bevissthet på pusten, tilstedeværelse og styrker min mentale indre trening, sier deltaker Ida Gregersen (29)

– Det er veldig behagelig å være her.

Kan håndtere stresset

Stipendiat i Psykologi ved Universitetet i Tromsø, Ida Solhaug har forsket på mindfulness også kjent som oppmerksomt nærvær, og hvordan det kan forebygge stress.

– Som med mindfulness, er medisinsk yoga en måte å rette oppmerksomheten mot nuet på. Disse metodene bygger derfor på de samme prinsippene, sier Solhaug.

Mentalt tilstedeværende

Hun mener medisinsk yoga kan være en måte å mestre stress på.

– Stress er ofte relatert til fremtidstanker og når man gjør medisinsk yoga kommer man litt ut av tankespinnet, og inn i opplevelsen av kroppen. Med langsomme bevegelser som man finner i denne yogaformen, roer man ned stressaktiveringen i kroppen og gjør at man blir mer mentalt tilstede, legger hun til.

Hun mener at det er ikke bare ytre omstendigheter som kan fremkalle fysiske stressreaksjoner, men også våre egne tanker.

– Det er veldig lett å dømme seg selv og derfor bli låst fast i negative tankemønstre, sier Solhaug.

Stilles høye krav

Hvis man lett lar seg påvirke, kan stresset ta overhånd.

– Vi bor i et samfunn hvor tempoet er høyt, hvor det er mange krav som stilles og som man føler man skal leve opp til. Da er det store sjanser for at stresset øker, sier Solhaug.

Hun mener det ikke er sunt å være kronisk stresset.

– Stress i kortere perioder er ikke usunt. Er man derimot stresset over en lengre periode, kan det være direkte helsefarlig. Stress gir blan annet høyt blodtrykk og høye forekomster av kortisol i blodet som kan føre til hjerte- og karsykdommer, samtidig som nedsatt immunforsvar, legger hun til.

Full konsentrasjon: De åtte deltagerne har falt til ro, og ingen legger lenge merke til duringen fra bilene ute. Foto Katharina Mila Hesby Foto: Katharina Mila Hesby
Instruerer: Yogalærer Anna MacDougall kurser i medisinsk yoga, ved siden av å jobbe som naprapat. Foto: Katharina Mila Hesby
Godt avbrekk: Med en kreftsyk sønn, og søken etter indre ro og mental trening, deltar Ida Gregersen (29) på den medisinske yogatimen til naprapat Anna MacDougall. Foto: Katharina Mila Hesby
Kan forebygge: Stipendiat i psykologi mener medisinsk yoga kan bidra til at man kan mestre stress i hverdagen. Foto: Lars Johnsen/arkivfoto