– Vi har ansatt tre kommunale jordmødre i til sammen 2,75 stillinger, men disse er på ferie alle sammen, sier byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm.

Spesiell situasjon

Kanestrøm forteller at de er klar over situasjonen, og at de tror det kommer til å gå helt fint.

– Det er jo en litt spesiell situasjon, men vi har alt under kontroll. Folk må få avvikle ferien sin, også jordmødre.

I mellomtiden er det fastlegene som sitter med ansvaret for veiledning av de gravide. Jordmor og universitetslektor Sigrun Kongslien ser ikke noe umiddelbart problem med dette. Hun forteller at fastleger og jordmødre i Tromsø lenge har delt på trafikken av gravide kvinner som skal følges opp.

– Fastlegene er rutinerte på svangerskapskontroll, og har den nødvendige kompetansen. Problemet er alle de andre spørsmålene. Gravide har jo tusen spørsmål knyttet til graviditet og fødsel, og da skulle de kanskje helst hatt en jordmor å snakke med.

Ønsker jordmor

Avdelingsjordmor Kristine Rønning Pedersen på UNN sier at utviklingen er trist.

– Selv om fastlegene kan sitt fag, er det mange som heller vil til jordmor. Prosessen rundt graviditeten er preget av stress, og det er mye å gjøre hele tiden.

Hun får støtte av en jordmor som mener det kan bli en stor belastning for fastlegene når alle de gravide skal ha oppfølging der. Hun ønsker ikke å oppgi navn.

– Alle blir jo henvist til fastlege nå, og dersom det ikke er stor nok kapasitet der, sendes de gravide til legevakta. Det er ingen tvil om at oppfølging hos jordmor ville vært bedre.

Midlertidig

Kanestrøm understreker at løsningen med fastlegene er midlertidig, og at det fungerer helt fint å gjøre det slik fram til august.

– De gravide og fødende vil ikke merke noen forskjell, sier han.

Sigrun Kongslien tror derimot at det vil merkes godt.

– Det burde være et fritt valg for de gravide om de skal gå til jordmor eller fastlege for oppfølging. Jordmødrene har som regel både bedre tid og bedre innsikt. Hvis dette er en ordning som blir værende, er det absolutt grunn til bekymring.

Hun føler seg likevel trygg på kommunens arbeid.

– Det er utrolig at kommunen har brukt så lang tid på å ansette folk, men det virker som at de jobber konstruktivt og har en plan. I all hovedsak det er kapasiteten som er problemet, ikke kvaliteten på veiledningen de gravide tilbys.

- Til og med fastlegen etterlyser jordmor

Maria Høiden (26) har termin i september. Hun synes det er tåpelig at det ikke er noen tilgjengelige jordmødre i sommer.

– Forrige gang jeg hadde jordmortime var i uke 23, og jeg får ikke ny time før i uke 37. Det er ganske lenge å vente, sier hun.

Fastlegen fortviler

I mellomtiden må hun klare seg med timer hos fastlege for å få oppfølging. Det er verken hun eller fastlegen spesielt fornøyde med.

– Jeg har en mannlig lege som er kjempeflink, men det er noen ting han ikke kan svare like godt på som det en jordmor ville gjort. Jeg tror han er ganske fortvilet over det ikke-eksisterende tilbudet.

– En jordmor er med ofte med på fødsler, og har en erfaring som ikke kan sammenlignes med det fastlegene har opplevd.

Håpløs situasjon

Høiden synes det er tåpelig at kommunen har avsluttet den velfungerende avtalen med UNN på et såpass ugunstig tidspunkt.

– Det skjer ganske mange fødsler før jordmødrene er på plass den 1. august. Selv har jeg termin i september, men oppfølgingen må jo være der i alle ledd av prosessen. Både før, under og etter fødsel.

Som førstegangsfødende har hun tusen spørsmål, og opplever situasjonen som håpløs.

– Jeg tror nok at det er noen gravide som har det verre enn meg. For eksempel er det nok mer skremmende for de som aldri har fulgt med på et svangerskap og fødsel fra utsiden engang, de som ikke har noen som helst idé om hva som venter dem. Selv har jeg vært vitne til flere fødsler gjennom jobb og utdanning. Men det er min første gang, og jeg skulle gjerne hatt ordentlig oppfølging.

MIDLERTIDIG: Helsebyråd Kristoffer Kanestrøm understreker at løsningen med fastlegene er midlertidig. Foto: Ronald Johansen