Avhørene var innspilt på en diktafon tilhørende Troms politidistrikt og utgjør en viktig del av det omfattende bevismaterialet i den pågående drapsetterforskningen.

VG fikk nylig overlevert diktafonen fra personer uten tilknytning til drapssaken. Fredag fikk fungerende politimester Einar Sparboe Lysnes opptakeren overlevert.

Han var inntil da ikke kjent med at politiet manglet dette utstyret.

– Det er pinlig at dette har skjedd. Det er en rutinesvikt, og vi vil nå gjennomgå rutinene våre. Slike opplysninger skal ikke komme på avveier, sier Lysnes til VG.

Kan bli sak for Spesialenheten

Etter å ha sjekket serienummeret, bekrefter han at diktafonen tilhører Troms politidistrikt. Det er foreløpig uvisst hvor lenge den har vært utenfor politiets kontroll.

Lysnes varslet fredag Spesialenheten for politisaker om hendelsen.

– Vi avventer litt. Vi har ikke nok opplysninger nå til å si at vi oppretter en sak, sier Halvor Hjelm-Hansen, regionleder for Spesialenheten i Midt-Norge og Nord-Norge.

Diktafonen VG fikk tilgang til inneholder flere avhør av Per Vålnes’ tidligere samboer (42), hennes nye forlovede (41) og deres mannlige venn (43). De er alle tre siktet for overlagt drap eller medvirkning til dette, men ble løslatt for ett år siden. Samtlige avviser at de har drept Vålnes.

50-åringen, opprinnelig fra Ål i Hallingdal, ble 1. desember 2011 meldt savnet fra sin bolig i Balsfjord av sin tidligere samboer. Politiet tror han ble drept i forbindelse med eller like etter sin egen 50-årsdagsfeiring natt til 27. november.

Drapsetterforskningen har pågått siden våren 2012. Politiet leter fortsatt etter levninger av Vålnes under Vollan Gjestestue i Balsfjord.

Kripos-avhør

Avhørene er fra månedene etter at de tre ble pågrepet i månedsskiftet oktober/november 2012. De er gjort på politistasjonene i Tromsø og Bodø - i hovedsak av en taktisk etterforsker fra Kripos.

Diktafonen inneholder også avhør av to andre menn som ble pågrepet og siktet i saken. Disse ble løslatt og sjekket ut av saken kort tid etter.

De siktedes forsvarere reagerer sterkt på at sensitive opplysninger i en pågående drapssak har vært i hendene på utenforstående.

– Dette er svært uheldig, sier Randulf Schumann-Hansen, forsvarer for Per Vålnes’ tidligere samboer (42).

– Dette er ikke bra. Sånt skal ikke skje, sier Morten Furuholmen, forsvarer for kvinnens nye samboer (41).

– Jeg har aldri opplevd lignende. Dersom dette er korrekt, så viser det at politiet ikke har kontroll over vesentlige deler av saken, sier Christian Wiig, forsvarer for 43-åringen.

Innholdet kan være kopiert

Fungerende politimester Lysnes erkjenner at det er svært alvorlig at taushetsbelagt informasjon er på avveier.

– Drapssaken er en stor etterforskning, som involverer mange mennesker. Sånn sett er det svært, svært beklagelig at det kommer ut.

Politiet kan foreløpig ikke svare på hvor lenge avhørene har vært på avveie. Det siste avhøret innspilt på diktafonen er imidlertid fra sommeren 2013. Diktafonen kan altså i verste fall ha vært borte i ett og et halvt år.

Politiet åpner for at innholdet på diktafonen er kopiert og fortsatt er på gale hender.

– Vi må ta høyde for at andre sitter på informasjonen, men vi håper den ikke er spredt. Det er slike vurderinger vi må gjøre fremover, påpeker Einar Sparboe Lysnes.

Undersøker internt

I avhørene kommer det frem mange detaljer om hva ulike vitner og siktede skal ha sagt og gjort. Tidligere har utskriftene vært klausulerte. De drapssiktede har imidlertid i dag innsyn i utskrifter fra alle disse avhørene.

– Det er ikke første gang at det tilkommer forsvarerne merkelige opplysninger i denne saken. Så må man nå i ettertid finne ut av hvem som har hatt tilgang til denne informasjonen på hvilket tidspunkt, fordi det er en rekke vitneavhør i denne saken, som er spredt over lang tid, sier Schumann-Hansen.

Troms politidistrikt har nå satt i gang interne undersøkelser for å finne ut hvem som sist brukte diktafonen, i hvilken forbindelse, og hvordan den kan ha blitt borte.

Kan ha blitt stjålet

Lysnes ser det som usannsynlig at diktafonen ved en feil har blitt kastet i søpla.

– Det er fullt mulig at den har blitt stjålet fra politiet, enten her i Tromsø eller ved et lensmannskontor. Dette håper vi nå å finne ut av. Noe har sviktet, men vi vet ikke hva, sier Lysnes, som påpeker at han ikke har opplevd slike sikkerhetsbrudd i politiet.

Det som er klart, er at politiet ikke har manglet politiavhørene som befinner seg på diktafonen i etterforskningen. I de fleste tilfeller tas avhørene opp både med diktafon og med videokamera.

– Rutinene for lydopptak er at man etter avsluttet avhør overfører lydfilene til en harddisk. Lydopptaket brennes så på en CD, som sammen med utskriften av avhøret følger straffesaken. Lydopptaket skal slettes når overføringen er gjort. Dette skjer gjerne samme dag som man skriver ut avhøret. At slettingen ikke har blitt gjort, er i seg selv en rutinesvikt, sier Lysnes.

I dag registrerer ikke politiet i Troms hvem som bruker avhørsutstyr. Nå skal rutinene gjennomgås.