Hvert år slippes Michelin-guiden for Europa hvor man kan få anbefalinger på blant annet gode restauranter. I tillegg er guiden også veldig kjent for å gi spesielt gode restauranter en, to eller stjerne og disse henger høyt blant restauranteliten i Europa.

Under en pressekonferanse, torsdag kom det fram at Michelin fra 2015 kommer med en egen guide for Norden. Slik situasjonen er i dag er det kun Oslo, Stockholm og København som kan knive om de høythengende stjernene.

Les også: Lokker med kjente og fremmede smaker

– Det er svært viktig for oss å se på hvilke områder vi skal velge. Det er mange små byer i Norden hvor det skjer spennende ting, men jeg vil ikke avsløre noe, for det er viktig at inspektørene kan arbeide anonymt. De er ute i felten i dette øyeblikk, sa Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis onsdag, ifølge NTB.

Lavere «verdi»

Det åpner derfor opp for at inspektørene vil ta turen til Tromsø og byens restauranter.

Les også: Eventyrlig restaurant-suksess

– Vi har vært klar over at de skulle lage guiden, men vi kan nok ikke lage noe ekstraordinært hos oss av den grunn. Jeg synes det er veldig bra at de beveger seg ut av de største byene, men personlig har jeg ikke gjort noen større tanker om det mer enn at vi må fortsette å levere det gode produktet vi ønsker å gi alle våre kunder, sier Trine Eilertsen, daglig leder på De 4 Roser i Tromsø.

Hun tror at verdien på stjernene i en nordisk guide kommer til å være litt lavere enn de i den europeiske guiden.

– Jeg tror nok kanskje den vil være litt mer veiledende på hvor man bør spise, men stjernene blir nok ikke like «store». Men selvfølgelig er det veldig fint å bare bli nevnt i en slik guide, sier Eilertsen.

Vil være best

I 2012 fikk Emmas Drømmekjøkken en anbefaling av Michelin-guiden. Ifølge daglig leder, Bente Urdal så de allerede da konturene av «Michelin-effekten».

– Vi så jo hvor mye det tok av og hvor mye publisitet det ga oss. Veldig mange er opptatt av Michelin-guiden så det er jo mye markedsføring bare i det å bli nevnt av de.

Likevel er Urdal usikker på om noen av restaurantene i Tromsø ligger på et slikt nivå at man kan hige etter en stjerne.

– Nivået er utrolig høy og det er veldig mye mer å etterstrebe enn der vi er i dag. Likevel vil vi jo være best og med på de ledende mattrendene i Europa. Det kan jo også hende at stjernene ikke henger så høyt i en nordisk guide, som i den europeiske.

LANGT Å STREKKE SEG: Trine Eilertsen, daglig leder er mer opptatt av å ha en best mulig restaurant for sine kunder enn en Michelin-stjerne. Foto: Marius Fiskum