Antallet forelegg og ileggelser fra Tromsø parkering har hatt en jevn økning de siste årene. Men i 2014 ble det for første gang på lenge en nedgang – en markant sådan.

Antallet tilleggsavgifter, kontrollavgifter og parkeringsgebyrer sank nemlig fra 16.069 i 2013 til 14.194 i 2014.

– Det er en betydelig nedgang, spesielt ettersom det har vært en jevn økning de siste årene, sier Sten Storvestre i Tromsø parkering.

Lett å passe på

Han håper at nedgangen skyldes at tromsøværingene generelt har blitt flinkere å parkere. Men vaktlederen gir den nye parkeringsappen, som Tromsø parkering innførte i månedsskiftet mai-juni, det meste av æren.

– Ja, det er nok helt klart en av hovedårsakene til at antallet ileggelser har gått ned. Med appen kan folk lettere passe på at de ikke går over tiden, sier Storvestre.

Appen er enkel å ta i bruk. Du registrerer navn, adresse og bilnummer og på et par minutter er du i gang.

– Appen er brukervennlig. Du kan utvide parkeringstiden din via smarttelefonen og du kan avbryte parkeringen og dermed ikke betale mer enn det du faktisk har stått parkert. Jeg bruker den mye selv også, sier Storvestre.

SMS-tjeneste

Tromsø parkering har blant annet mulighet til å sende SMS til brukerne med info om for eksempel at kortet man har registrert seg med er i ferd med å gå ut på dato.

– Vi har hatt lite klager på appen så langt. Et problem kan være hvis du ikke har dekning på mobilen når du skal avslutte parkeringen. Men da er folk flinke til å ringe oss mens det står på. Det er lurt å gjøre, sier Storvestre.

Økning i brukere

Til tross for at Tromsø parkering har brukt minimalt av ressurser på å reklamere for ordningen, har appen raskt fått flere tusen brukere.

– Det eksakte antallet har jeg ikke, men noen tusen er det, ja. Men det er absolutt vekstpotensial på brukersiden. Det er mange som fortsatt bruker kort eller kontanter, sier Storvestre.

APPLAUDERER APP: Sten Storvestre, vaktleder ved Tromsø parkering, gir parkeringsappen til Tromsø parkering mye av æren for at antallet parkeringsbøter gikk ned i 2014. Foto: Tom Benjaminsen