Kristin Røymo (Ap) ber byrådet legge inn et forbehold om maktskifte når byrådet legger ut renholdstjenesten på anbud. Byrådet nekter.

Førstkommende torsdag skal byrådet i Tromsø behandle sak om anbudskonkurranse vedrørende renhold av kommunens leieareal på fastlandet. I sakspapirene er det tatt med forbehold om at kommunen kan avlyse konkurransen dersom det foreligger en saklig grunn for det.

Nå har venstresiden i Tromsø-politikken gått sammen om et opprop mot byrådets privatisering.

Advarer mot privatisering

"De siste fire årene har vi sett at Høyre, FrP og Venstre har lagt en rekke kommunale oppgaver ut på anbud. De er også tydelige på at dette vil de fortsette med. (...) 13. august kommer saken om å sette Fagrent ut til kommersielle opp i byrådet. Verken Fagrent eller Sentralkjøkkenet fikk lov til å legge inn anbud om å drifte virksomheten videre. Det er altså ikke konkurranseutsetting, men ren privatisering byrådet driver med.

Vi advarer mot dette. Det er usosialt å presse ned lønns- og pensjonsvilkår, som i utgangspunktet ofte er lave, for å overføre profitt til private investorer." skriver partiene i sitt felles opprop, som toppkandidatene har signert.

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Kristin Røymo mener at også det kommende valgresultatet bør være med som et naturlig forbehold da anbudskonkurransen som varer i seks uker, ikke vil være over før etter valget.

- Vi i Arbeiderpartiet ønsker ikke å privatisere renholdstjenesten i kommunen. Snart går innbyggerne til valg og om det da skulle bli et maktskifte, så vil det være klokt av byrådet å legge inn et potensielt nytt politisk flertall som et forbehold, sier Røymo.

Ber byrådet være føre var

Byrådet vedtok i februar å konkurranseutsette 25 prosent av renholdet i kommunen, til stor frustrasjon og skuffelse fra de ansatte og fagforeningene. Arbeiderpartiet er blant partiene som ikke ønsker å privatisere renholdstjenesten i kommunen.

Kristin Røymo peker på at dersom Høyre og de borgerlige sikrer et fortsatt flertall så vil de kunne gjennomføre privatiseringen av renholdstjenesten uten problemer, men at byrådet bør være føre var.

- En anbudskonkurranse forplikter både oppdragsgiver og de som deltar. I dette tilfellet er det fornuftig å ta med et slikt forbehold, da kan kommunen ved et eventuelt maktskifte bare peke på forbeholdet i anbudet for å avlyse det. Jeg vil oppfordre byrådet til å opptre verdig og klokt ved å ikke sette kommunen i en vanskelig situasjon dersom de må gå etter valget, sier Røymo.

Onsdag presiserer Røymo at ting kan tyde på at konkurransen ikke er juridisk bindende.

- Det kan se ut som at det er mulig for oss å stanse konkurransen, med begrunnelse i nytt politisk flertall. Men en slik konkurranse har også både en juridisk og etisk side, og vi ber derfor Hilmarsen og byrådet være føre var, slik at kommunen ikke får en unødvendig belastning, sier hun.

- Ap kan ikke stoppe dette

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) mener at et slikt forbehold er høyst unødvendig og peker på konkurranseutsettingen av 25 prosent av renholdstjenesten allerede er vedtatt og bestemt.

Saken som skal behandles i byrådet førstkommende torsdag gjelder bare det praktiske rundt et vedtak som byrådet nå realiserer.

- For det første virker det som om Arbeiderpartiet tror at de har vunnet valget allerede, jeg tror ikke at det blir resultatet av høstens valg. For det andre så følger vi de lover og regler som gjelder. Anbudskonkurransen vedtas på torsdag, så vil det ligge ute på Doffin i 40 dager før vi går igjennom anbudene og signerer kontrakt. Det gjør vi i god tid før 14. oktober, som er den tida byrådet er valgt for. Arbeiderpartiet kan ikke stoppe denne prosessen og det vet de, sier Hilmarsen.

Legger ikke inn forbehold

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen mener at konkurranse er bra for både innbyggerne og kommunen.

- Konkurranse gjør oss skjerpet og det hever kvaliteten på tilbudene til innbyggerne. Renhold er ikke blant kommunens primærtjenester, vår hovedoppgave er å sørge for gode skoler og et godt helsevesen. Da kan det private ta seg av deler av renhold. Vi har brutt opp det kommunale monopolet som de røde så gjerne vil ha. Vi gir innbyggerne frihet til å velge privat om de skulle ønske det, nå sist også i hjemmesykepleien. Det virker som om Ap sitter på fanget til fagforbundet og er smågrinete fordi vi gjennomfører den politikken vi gikk til valg på i 2011, sier Hilmarsen.

- Så dere vil ikke legge inn et forbehold slik som Arbeiderpartiet ber om?

- Det er det ingen grunn til. Vi er valgt og vi sitter til vi blir valgt på nytt igjen 14. oktober. Da er disse tjenestene allerede konkurranseinnsatt, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Kristin Røymo ber byrådet legge inn et forbehold om maktskifte når de nå legger ut 25 prosent av renholdstjenesten på anbud på det private markedet. Foto: Tom Benjaminsen
Byrådsleder Øyvind Hilmarsen mener at et valgforbehold er unødvendig i saken om renholdstjenester på anbud. Foto: ERLEND KJERNLI