Når rettssaken starter i tingrettens sal 8 presis klokken 09.00, vil aktor, politiadvokat Stine Melbye Sørensen, allerede i sitt innledningsforedrag vise til tiltalen og understreke de alvorlige lovbruddene som trioen har stått bak.

Etter konkurs

Politiet fattet interesse for saken da Optimale Consult AS gikk konkurs i august i fjor. Etter en razzia hjemme hos ekteparet, endte det med arrestasjon og en rekke avhør.

I dag står Fagerli og Samuelsson tiltalt for brudd på straffe-, bokførings-, merverdiavgifts- og ligningsloven. Aktoratet anser saken som meget omfattende og har satt av tre uker til behandlingen.

Grove forhold

I tiltalebeslutningen slår politiadvokaten fast at de lovbruddene Fagerli skal svare for, må karakteriseres som grove. Det er snakk om uriktig eller villedende informasjon og uriktig dokumentasjon – ting som har foregått over tid.

Dette er transaksjoner som skal ha gitt Fagerli en betydelig økonomisk fordel.

Tidligere dømt

I et drøyt år før konkursen, skal det ikke ha blitt foretatt bokføring. Det var også tilfelle i selskapet Wiman AS hvor Fagerli var daglig leder og i en periode også styreleder.

I skjerpende retning vil Stine Melbye Sørensen understreke at Johannes Fagerli tidligere er dømt for lignende forhold og at det som omhandler denne saken har foregått over en periode på to-tre år – i et tidsrom hvor Fagerli var fradømt retten til å drive alle former for virksomhet.

Betydelige summer

Ifølge tiltalen skal Fagerlis rolle i Optimale Consult AS og Wiman AS har ført til at avgifter og inntekter ikke er innbetalt eller oppgitt til beskatning. I sum dreier det seg om millionbeløp.

Aktor mener også å ha avdekket at Fagerli overførte penger fra selskapenes konti til seg selv og kona Lisbeth Samuelsson. Totalt dreier det seg om over 1 million kroner – penger som skal ha stammet fra straffbare handlinger og som ble forsøkt hvitvasket.