Time-lapse-teknikken gjør det mulig å oppleve naturen som det blotte øye ikke er i stand til å oppfatte. Naturopplevelser som skjer i løpet av mange minutter eller timer, kan med time-lapse oppleves på bare noen få sekunder.

Arktisk eventyr

For første gang blir det nå mulig å oppleve fotograf Christian Uhligs unike filmer på kinolerretet, lydsatt med musikk. – For meg er det en stor ære og drøm å få vist filmene på ærverdige Verdensteatret kino. Det var en utrolig opplevelse å se filmene på det store lerretet da vi prøvekjørte dem, sier han.

Forestillingen «An Arctic Fairy Tale» består av åtte kortfilmer, hver med sitt eget tema, som mørketid, tåke, arktisk sommer, frostrøyk og nordlys.

Vant pris

– Det som er spennende med time-lapse er å fremstille ting man ellers ikke får sett. I «Et arktisk eventyr» prøver jeg å dokumentere det som skjer gjennom årstidene. I filmen om mørketida filmet jeg fra sola går ned og mørketida starter i november til sola kommer tilbake i januar, sier Uhlig.

Han har vært rundt både i Tromsø, resten av Troms, Kilpis og Pasvik for å fotografere. I november nådde han helt til topps ved Los Angeles Independent Film Festival Awards for beste time-lapse-film «Flying Angels».

Tilbud i sentrum

Verdensteatret håper mandagens visning kan bli starten på et tilbud for både turister og lokalbefolkning som oppholder seg i sentrum. Det var Uhlig som kontaktet kinoen for å høre om de kunne være interessert i å vise filmene hans.

– Visit Tromsø er positive. Kvaliteten på filmene ser veldig bra ut, og naturtemaene tror jeg folk vil være interessert i år se på kino. Det blir spennende å teste det ut, sier leder Sveinung Wålengen på Verdensteatret kino.

Unikt produkt

De åtte filmene varierer i lengde fra tre til vel syv minutter. Fotografen har selv valgt ut musikken.

– Jeg tror dette er et unikt produkt som vil skape oppmerksomhet i Tromsø. Musikken jeg velger ut harmonerer veldig godt til bildene, mener Uhlig.