Tirsdag begynner innspillingen av den nye norske barne- og familiefilmen «Oskars Amerika». Filmen handler om 10 år gamle Oskar, spilt av Odin Ekre (11) fra Stokmarknes, som gjør alt for å realisere drømmen sin om besøke Amerika. På veien møter imidlertid Oskar motgang, og den kommer i form av to pøbler – nemlig Folkestad og Roaldsen.

– Vi skal spille skikkelige «bad guys», eller «skitunger» om du vil, sier Simen Roaldsen (13).

2 av 220

Det er sortlandsværingen Torfinn Iversen som har manus og regi, mens tromsøselskapet Original Film AS, med Mona B. Steffensen i front, står for produksjonen. iTromso treffer sistnevnte sammen med de to blivende skurkene og deres mødre på Aurora kino Fokus.

– Vi hadde 220 gutter inne til auditions, og disse to kom gjennom nåløyet, forteller Steffensen.

– Vi måtte gjennom tre auditionrunder hver. Jeg var litt nervøs første gang, men det gikk bra etter hvert – nå står jeg jo her, sier Roaldsen med et bredt smil om munnen.

– Har dere noe tidligere erfaring fra film?

– Jeg har holdt litt på med teater og vært innom Tvibit og jobbet litt med kortfilm der, svarer Roaldsen.

– Jeg har ikke gjort noe lignende før, men jeg er kjempeinteressert i film og har lyst til å bli regissør, forteller Folkestad.

Utfordrende

foto
KJEMPEOPPLEVELSE: Guttenes mødre, Lise Jegervatn Folkestad og Hanne Sofie Roaldsen, mener filmprosjektet vil bli en kjempeopplevelse for sønnene deres.

– Tror dere det blir vanskelig å spille slem?

– Både ja og nei, jeg tror det blir spennende og utfordrende. Jeg har fått høre fra klassekamerater at jeg passer rollen, sier Folkestad og ler.

– Ja, broren min sier jeg er en perfekt skurk, stemmer Roaldsen i

– Dette er gutter som er trygge på seg selv. Det å spille slem er nok litt vanskelig, men de har proffe folk rundt seg som skal lære dem opp og ivareta dem, sier Folkestads mamma, Lise Jegervatn Folkestad.

– Ja, det blir nok en kjempeopplevelse, legger Hanne Sofie Roaldsen til.

Bygger på kortfilm

I 2011 ga Torfinn Iversen ut kortfilmen «Levis hest», som ble plukket ut til den prestisjetunge filmfestivalen i Berlin. «Oskars Amerika» er lagt til samme univers og bygger videre på historien om den psykisk utviklingshemmede mannen Levi som bor sammen med sin nærsynte hest. I filmen møter Oskar Levi, og sammen klekker de ut en halsbrekkende plan om å ro til Amerika for å finne Oskars mor.

– Det er et prosjekt vi har jobbet med siden 2011. I fjor fikk vi 8,2 millioner i støtte til langfilmen fra Norsk filminstitutt, noe som sparket i gang prosjektet for alvor, sier Steffensen.

Hun forteller at teamet bak filmen satser på å ha den klar til februar 2017.

– Vi håper jo at også den plukkes ut til Berlin, forklarer hun.