SENTRUM: Marie Vangen har mange baller i lufta for tida. Fredag platedebuterer hun med EP-en «First Four», samtidig som en doktorgradsavhandling i jus krever sitt. På toppen av dette kommer familielivet, med mann og barn.

– Jeg har alltid holdt på med musikk. Etter at det akademiske genet tidligere har overvunnet det kunstneriske, har musikken nå blitt en sidegeskjeft, sier Vangen.

Dedikert til avdød musikervenn

Artisten, som opprinnelig er fra Sørreisa, dedikerer sin debututgivelse til sin avdøde musikervenn Harald Devold. Devold ga Vangen det nødvendige dyttet i ryggen, til å satse for fullt på musikken.

– Han ga meg beskjed om at det var på tide å gjøre min egen musikk, og det var med Haralds hjelp at jeg ble omfavnet av noen av landets beste musikere.

Blant Vangens samarbeidspartnere finner vi en rekke meritterte spillemenn, som Roger Ludvigsen, Ole-Jørn Ludvigsen og Vamps Kjetil Dalland.

– Vi har virkelig funnet hverandre, og musikalske folk som dem har definitivt hjulpet musikken min, sier Vangen.

Sterkt og personlig

Vangen beskriver musikken sin som en krysning av mange forskjellige sjangre. Jazz og pop toppes med både soul og world music.

– Sjanger er ikke så nøye – det er bånn ærlig «midt i fleisen»-musikk. Jeg pleier å nevne artister som Kari Bremnes, Sidsel Endresen og Sting som en slags beskrivelse.

Sangeren komponerer musikken selv, og vektlegger sin rolle som historieforteller.

– Jeg har noen låter som er nokså kvasse og ironiske, mens andre er sterke og personlige.

Til Festspillene i Nord-Norge

– Hvordan finner du egentlig tid til musikken, med en pågående doktorgrad, og en husholdning bestående av mann og til sammen fire barn?

– Mannen min hjelper jo til hjemme! Men jeg er på sett og vis en nybegynner i bransjen, og er overrasket over hvor krevende det er.

I løpet av sommeren opptrer Marie Vangen blant annet på Festspillene i Nord-Norge, Varangerfestivalen og Sortland Jazzfestival. Årets konsert på byens Kulturhus, betegner Vangen selv som en suksess.

– Vi fikk veldig god respons på konserten på Hovedscenen. En fordel med å være en litt ukjent artist, er at du kan overraske publikum, og ta dem litt på senga, sier Vangen og ler.