Berntsen, som kommer opprinnelig fra Bergen, men har bodd her i 33 år, så kun en film da han var på TIFF for første gang i 1999. Siden da har det bare gått en vei.

– Det ballet bare på seg, fra da. Filmfestivalen er årets høydepunkt, da er nesten alt annet sortert vekk, så det blir mye film, sier Berntsen som til vanlig jobber i Innovasjon Norge.

Rekord på 37

Når han sier «mye film» så overdriver han ikke.

– Jeg prøver å trappe ned, så da må jeg forsøke å holde meg under 25 filmer, men det går ikke alltid like greit. Jeg ender vanligvis opp med å se mellom 25 og 30 filmer, det har jeg kommet fram til at er det ideelle tallet, sier Berntsen og fortsetter.

– Rekorden min var på 37 filmer under festivalen i 2008. På daværende tidspunkt var jeg mellom to jobber, og hadde derfor fri. Det var litt for mange.

Husk næring!

Det betyr at Berntsen mest sannsynlig har sett over 500 filmer i løpet av årene på TIFF.

– Hva er ditt beste tips for å få mest mulig ut av festivalen, på best mulig måte?

– TIFF er ekstremsport så du skal være forberedt. Jeg har alltid den pose med nøttemiks og en flaske vann i bagen min. Med mye film blir det fort kort tid til å spise, så da er det fint å ha muligheten til å fylle på med næring underveis.

Har du tett program? Da har Berntsen også et godt tips.

– Jeg plasserer meg slik at jeg kommer meg raskt ut av salen, må jeg løpe mellom visninger sørger jeg alltid for å sitte ytterst og så nært utgangen som mulig. Men det beste er jo å være ute i god tid, finne en bra plass og slå av en prat med personen ved siden av deg, uansett om du kjenner vedkommende eller ikke.

Hold deg unna kaffe og øl

For det å være sosial, er ifølge TIFF-veteranen, en sentral del av det å være publikummer.

– Man må bruke tid på det, og ikke bare sosialisere seg i mørke kinosaler.

Men det ikke alt man bør drikke mellom filmene, mener han.

– Kaffe er vanndrivende, så det må man passe seg for. Jeg drikker heller ikke alkohol mellom filmene, det sparer jeg til de er ferdige på kvelden. Opplevelsen blir ikke like god når man har drukket. Jeg vil være hundre prosent «på» når jeg ser film.

Lite dupping

Med så mye å rekke over, skulle man tro at det ble litt soving i kinosalen. Ikke for denne karen.

– Jeg har duppet en gang eller to, men jeg pleier ikke sovne.

– Ser du ferdig alle filmene, eller går du om du ikke liker den?

– Det er bare gode filmer, men alle er ikke like interessante. Likevel ønsker regissøren å fortelle en historie, og jeg vil som publikum gi han mulighet til å fortelle den historien fullt ut. Noen ganger blir det bare rett og slett for mye film, og da kan man ramle litt bort.

– Hvordan plukker du i programmet?

– Det varierer litt. En av tingene jeg liker med festivalen er at den bringer verden til meg. Jeg får opplevelse av å se en annen kultur, et annet landskap og andre folk. Handlingen behøver ikke være så veldig vesentlig. Noen år velger jeg utgangspunkt i konkurranseprogrammet, andre ganger noe annet. Iblant velger jeg en verdensdel eller ett land. Også må jeg koordinere det med fruen, så vi får sett en del film sammen.

Fem filmer så langt

For Berntsen er det å være frivillig også en viktig del av festivalopplevelsen.

– Festivalen lar seg ikke arrangere uten frivillige. Derfor ville jeg gi mitt lille bidrag, de siste seks, syv årene har jeg vært stedsansvarlig på Verdensteatret, som naturligvis er den beste salen. Når jeg har vakter får jeg også mulighet til å følge med på filmene.

Også resten av året er Berntsen frivillig. Da på Verdensteatret.

– Jeg ser filmer hele året, og på Verdensteatret får jeg sett filmene jeg ikke fikk sett på TIFF. Jeg er ingen filmnerd, men er opptatt av en god filmopplevelse.

Tirsdag formiddag hadde han allerede fått med seg fem filmer, hvor «The Judge» så langt var favoritten.

– Den handler om en kvinnelig, palestinsk dommer og er en sånn type film som gir deg et innblikk i en annen kultur.

– Men når sover du?

– Før og etter festivalen.

LES ALT OM TIFF HER