– «Gille» drev Pacific i Skippergata og det var jo klubbhuset til oss countrygutta, sier Steinar Albrigtsen til Feedback.

Albrigtsen ble kjent med «Gille», idet han var i ferd med å flytte sørover og Albrigtsen overtok da byens første countryband, Nashville Unit, fra ham. Bandet startet «Gille» rundt 1981 (noen hevder høsten 1979) og countrymusikkens tidsalder i Tromsø regnes fra 21. november 1981 og konserten han holdt da.

Overbevise musikkpolitiet

Klubben Pacific, eller «hesteklubben» eller «bonplassen» på folkemunne, ble hovedkvarteret for Tromsø Country Klubb som «Gille» startet på denne tida og hver torsdag var det countrykveld. Den finansierte drifta resten av uka. Utestedet gikk godt lenge før det skar seg og i 1986 måtte «Gille» selge klubben. Etter dette flyttet han sørover. Men en turnerende musikers liv er langt fra forutsigbart og 1. november 1990 ble han hyret inn for å spille tre kvelder på Pacific.

– Tromsø og publikum her er en god inspirasjon for oss alle. Vi ønsker å overbevise både publikum og «musikkpolitiet» i byen, sa «Gille» da.

Både Albrigtsen og countryartisten G. Thomas (Gunnar Thommesen fra Bodø) minnes en raus kamerat.

Raus og hjelpsom

– «Gille» var opptatt av Waylon Jennings og la seg nært opp til hans uttrykk, både i stemme og image. Men han var jo samtidig den snilleste mannen som fantes, sier G. Thomas til Feedback.

Det var under et country-arrangement i Fokus kino sammen med Ottar «Big Hand» Johansen og Lillian Askeland at Thommesen fikk sitt artistnavn.

– Og da bandbussen vår brøt sammen på Tromsøbrua ordnet han en ny buss slik at vi kunne fortsette turneen. Slik var «Gille»; raus, hjelpsom og ville bare det beste for alle.

Helseproblemer

Da Steinar Albrigtsen flyttet sørover, traff han «Gille» flere ganger.

– Jeg husker at han syntes det var artig at det gikk så bra med min karriere. Men slik var han: snill og hyggelig!

26. april 1990 skriver «Tromsø» om «Gilles» smertefulle hjerteoperasjon hvor han var bevisst på grunn av feil med bedøvelsen.

– De sier at han aldri kom seg helt over den opplevelsen og utviklet angst i etterkant, sier Albrigtsen.

Da «Gille» gikk bort i 2014, ubemerket av både nasjonal og lokal presse, skrev musikerkameraten Leif Aase (Vassendgutane):

Nord-Norges Waylon

– Egil «Gille» Larsen var landets beste tolkar av Waylon Jennings, og det er trist at me ikkje får høyra han igjen.

– Han var Nord-Norges svar på Waylon Jennings, samtykker Albrigtsen.

«Gille» var musiker til det siste, selv om helsa ikke nødvendigvis tilsa det og la begrensninger på turnévirksomheten.

– Han hadde musikken i blodet. Da kommer du ikke utenom den, avslutter Thomas.

LES ALLE Feedbacks Musikkminner

foto
MED CREW: Egil "Gille" Larsen (i midten) med bandet han turnerte med i 1990/91, Foto: Morten Jonassen, Scan-foto
foto
ETTER OPERASJON: Egil "Gille" Larsen ser medtatt ut etter hjerteoperasjonen sin i 1990. Arkivfoto
foto