Den har allerede hatt verdenspremière med visninger på filmfestivaler i Japan, Canada og Italia, hvor den også har vunnet priser. Nå er den klar for både Sundance filmfestival i USA og den anerkjente Gøteborg filmfestival, hvor «Sameblod» kan stikke av med 1 millioner av kroner i konkurranseprogrammet.

TIFF-invitasjon endret alt

Som co-produsent sitter Jim Hansen som svært gjerne skulle vært med i festivalprogrammet i Tromsø.

– Gøteborg filmfestival skal ha skandinavisk premiere på sine filmer. Det betyr at vi ikke kunne ha den med på TIFF, sier Hansen, som opprinnelig er fra Mosjøen, men 30-åringen føler seg som en vaskeekte tromsøværing.

– Jeg ble invitert til TIFF som 16–17 åring. Da bestemte jeg meg for å flytte til Tromsø og begynne med film. Siden da har jeg hatt mer hjemlengsel til Tromsø enn Mosjøen når jeg har vært på reise.

Det er Amanda Kernell som er regissør av filmen. Som hovedprodusent finner vi Nordisk Film Production Sverige. Filmen er finansiert av internasjonalt samisk filminstitutt, filmFind Nord og Sparebank1.

Kunne vist «Sameblod»

I TIFF-ledelsen bekrefter man interessen for «Sameblod» i forkant av festivalen. Men så snart de fikk vite at den skulle vises på Gøteborg filmfestival, ga man fort opp håpet for å få filmen til Tromsø.

– Det er et par store filmfestivaler, som Cannes og Berlin, som driver med eksklusivitetsavtaler. I dette spesielle tilfellet har også «Sameblod» en spesiell tilknytning til festivalen. Gøteborg filmfestival har nesten fungert som en bidragsyter for filmen, sier Henning Rosenlund, som er assisterende programsjef for TIFF.

Han forteller at «Sameblod» hadde vært en naturlig kandidat for TIFF om det ikke var for denne avtalen.

Til USA

Den populære filmen har nå i tillegg fått innpass på Sundance filmfestival i USA, som regnes som en av de mest prestisjetunge festivalene i verden.

– Jeg skal dit nå på onsdag. Det er veldig motiverende. Det viser at filmen virkelig får vist seg i utlandet, og Sundance er en plass man virkelig kan måle seg med resten. Rent personlig skulle jeg naturligvis ønske aller mest at den ble vist på TIFF. Det er litt kjedelig timing. For meg er TIFF den viktigste og fineste festivalen i hele verden, sier Jim Hansen.

foto
FILMSKAPER: Jim Hansen kaller seg selv som tromsøværing etter å ha bodd i Tromsø i over fem år. Foto: Privat