Denne saken var opprinnelig på trykk 02. oktober 2020, og er nå publisert på nytt til glede for nye lesere.

– Heia! Æ har lite strøm, så hvis æ dætt ut kan du ringe ho Juna (søster og manager), ho e her i bilen med mæ.

Dagny er på vei hjem fra NRK hvor hun har vært på opptak med Lindmo hele dagen, med blant andre Herman Flesvik og forsvarssjefen Eirik, som Dagny sier, og Jon Almås og søstra Astrid.

Hun var der for å snakke om at hun klokka 00.00 fredag morgen slipper debutalbumet «Strangers / Lovers». Side A kom i mai, nå kommer side B – en halv plate for våren og forelskelse, andre halve om kjærlighetssorg som passer høstmørket. To deler som komplimenterer hverandre. En reise inn, gjennom og ut av et forhold. Det er tanken bak.

– Da jeg lyttet gjennom låtene jeg hadde valgt til albumet, ble det et veldig tydelig skille mellom låtene, at de var delt inn i to sider, men likevel hang sammen. De to fungerer veldig bra i lag, men jeg ville ikke putte dem i en bolle og rører om og servere de slik. Det ga mer mening å dele dem inn i to deler: én for våren og én for høsten. For meg ble det riktig.

– Musikk og sesong. Jeg kjenner den klare følelsen igjen – at noe helt tydelig er høst, vår, vinter eller sommer. Tror du det er en nordnorsk greie?

– Ja, du er nok inne på noe der. Vi er jo veldig opptatt av vær og sesong, og det er ikke fordi vi ikke har noe å snakke om. Kanskje sesongene er mer tydelig for oss i nord.

Les også: Musikkintervjuet Dagny: – Jeg tror ikke at jeg er noe!

«Hvor mange album har du gitt ut, da?»

Et spørsmål Dagny har fått mye av, og som hun gleder seg til å endelig kunne svare noe annet på er: «Hvor mange album har du gitt ut, da?».

– Fra og med fredag blir det nye boller. Vi har jobbet ekstremt hardt opp mot denne utgivelsen, og det har okkupert alt siden oktober i fjor. Det skal bli deilig å kunne ta seg et glass vin og skåle og si at nå har vi gjort det vi kunne med låtene og produksjonen og det visuelle og alt.

POPBANALT: Mange har spurt Dagny om når den første nordnorske låta kommer, men det kan bli lenge til. – Det kommer overhodet ikke naturlig å skulle skrive på norsk. Jeg tror det handler om at jeg trenger distanse for å få et annet perspektiv, og at mine tekster på norsk ville stått i fare for å bli helt popbanale. Foto: Ronald Johansen

Siste mastringen av albumet ble sendt inn 4. september, klokka åtte på morgenen. Ti minutter før satt Dagny og resten av bandet og hørte en siste gang gjennom den miksen der og den lyden der. Var de helt sikre?

– Å lage et album kan fort bli et evigvarende prosjekt. På et tidspunkt må man bare bestemme seg for at man er ferdige, dette er det vi gir fra oss, dette er punktum. Den dagen det ikke blir like vanskelig for meg å sette det punktumet, vil jeg skjønne at det er noe som ikke stemmer.

Les også: Anmeldelse av side A av «Strangers / Lovers»: Opp som en løve, fortsettelse følger

Gode kritikker

Side A høstet gode kritikker. Noen kritikere savnet litt mer dybde, at ikke alt bare var rosenrødt, forteller Dagny, og at det derfor blir ekstra spennende å se hvordan de opplever helheten nå.

– Jeg er så ekstremt glad for at jeg delte opp albumet, spesielt nå i koronatider. For hvis jeg hadde levert hele albumet i mai, hadde jeg ikke hatt noe å sysle med. Jeg elsker jo å være i gang.

– Og ikke for å dra koronakortet igjen, men jeg fikk mange fine meldinger fra lytterne mine om at musikken fungerte som en «pick me up», at de kunne sette på musikken mens de satt i koronaisolasjonen, og hoppe rundt i stua. Musikk er noe folk trenger mer enn noen gang.

Korona, ja. Dagny ga ut første del av albumet midt i korona-orkanøyet. Det var aldri et alternativ å utsette, det er ikke en favorittaktivitet. Og når storesøster og manager Juna i begynnelsen av pandemien delte mørke tanker om hva/hvis/hjelp om festivalsommeren ble avlyst, kom Dagny med sine «famous last words»: E du gal? Korona vil være over lenge før det!

– Hun er den av oss som går til katastrofe, så for meg var det umulig å forestille seg en sommer uten festivaler og at jeg ikke skulle turnere med den nye musikken. Men jeg måtte spise mine ord.

Les også: Dagny medvirker på Katy Perrys nye album: – Det føles litt surrealistisk

En optimist og en Europaturné

Korona er tøft for alle i kulturbransjen, også for popstjerner med pågangsmot, heiagjeng og dritbra stemme. For å få alt til å gå rundt, er Dagny totalt avhengig av å turnere. Det har vist seg å være litt vanskelig i disse tider med restriksjoner, men for ei uke siden la Dagny likevel ut billetter til en Europaturné for april 2021 – vel vitende om at det kanskje ikke går.

– Jeg tror alle som kjøper billetter er klar over at det kanskje ikke går. Likevel føles det godt å se en turnéplakat igjen, å ha noe å se fram til, noe å fokusere på. Jeg vil heller ha en «slap in the face» til neste år enn å sitte og ikke tenke at vi skal gå fremover på et tidspunkt.

– Jeg håper jo både på Europa- og Norgesturné og festivalsommer til neste år. Men det er kanskje mye å håpe på, jeg vet ikke.

– Du er en optimist til beinet, ikke sant?

– Ja, definitivt. Mamma sier at jeg ble født med godt humør, og det er noe som forhåpentligvis alltid vil være der. Klart, jeg er ikke glad hver dag hvert år hele tida, men jeg er bevisst på å prøve å holde humøret og motet oppe alltid. Det er en del av jobben.

Hoppe i havet kanskje?

Det fysiske beviset på at Dagny er en fullverdig album-artist kommer 11. desember – en knæsj-rosa vinyl.

– Det gleder jeg meg veldig til. Alle i familien vet hva de får til jul i år, for å si det sånn.

– Hvordan skal du feire at du har gitt ut ditt debutalbum?

– Det skjer jo ikke hver dag og det skjer ikke igjen. Jeg og Juna har snakket om at vi må bli bedre på å feire når ting skjer, ikke bare ligge på sofaen og se på en serie. Nå skal vi spille live på Spotify dagen etter, så det kan ikke blir heavy feiring, men vi må gjøre et eller annet.

– Hoppe i havet kanskje?

– Haha, ja, det er ikke utenkelig. Da skal jeg sende deg et bilde, i så fall.

(Undertegnede har ennå ikke mottatt noe bilde).