SOMMARØY: Her snakker vi nemlig matlaging for tøffinger. Her er det ikke noe fiksfakserier eller haute cuisine – her er det bokstavelig talt back to basics.

Og skal man lage mat slik de første beboerne her oppe under iskanten gjorde det – da trenger man en stor dunge ved og en god spade.

6.500 f.Kr.

På lik linje med en lang rekke steinaldersfolk rundt om på kloden så var det kokegrop som var metoden for våre forfedre.

De eldste kokegropene som er funnet i vårt nærområde er tidfestet helt tilbake til 6-6.500 år før Kristus.

– Vi fant kokegroper på Slettnes på Sørøya da vi gravde ut et stort steinaldersfelt der oppe, forteller arkeolog Ingrid Sommerseth.

Ingrid er – skal vi kalle det – fagkonsulent når jeg lager min kokegrop ute på Sommarøy.

Vis hensyn til natur og grunneier

Når du lager kokegrop er det noen ting du må tenke på:

* Ikke grav gropa der det er risk for brann, og grav ikke der du kan gjøre skade på følsom natur – jeg graver gjerne i fjæra der sporene forsvinner raskt.

* Er du på annen manns grunn så må du spørre om lov.

* Sett av god tid til kokkeleringen – du må først fyre et bål i en time eller mer og selve matlagingen tar gjerne et par – tre timer.

Grav en grop

Du begynner med å grave en grop på cirka en meter i diameter som er 40–50 cm dyp. Prøv å få kantene så rette som mulig. Legg en ring av steiner i bunnen som du kan legge en rist oppå. Legg flate steiner på kanten av gropa (disse skal du bruke som «lokk» etterpå).

Legg så risten til side og tenn et bål i gropa som du mater med ved etter hvert som ilden tar seg. Du må fyre mye ved – jeg brukte tre sekker ved til mitt bål.

Pakk inn maten

Mens bålet brenner pakker du inn kjøtt, fugl, grønnsaker og rotfrukter i flere lag aluminiumsfolie. Kjøttet krydder du med salt, pepper, urter og andre foretrukne krydder.

Jeg brukte tre typer kjøtt:

* en svinenakke som ble krydret med timian, rosé og grønnpepper, salt og pepper.

* En reinsteik krydret med tørket rosmarin og pepper

* En kylling stappet med hele sitroner og krydret med fersk rosmarin, sitronsaft og pepper.

Grønnsakene og rotfruktene trenger du ikke å gjøre noe som helst med – de vil nemlig smake nok i seg selv.

Legg maten i gropa

Når veden er brent ned til kull bruker du spaden til å klappe kullene sammen. Så legger du risten over og plasserer den innpakkede maten på toppen. Len de flate steinene over maten og spa så over den oppgravde jorden/sanden slik at den dekker maten og glørne.

Vent i to og en halv til tre timer. Gå en liten tur, spill litt krokket eller sitt bare rundt bålet og ha det godt.

Spa opp jorda igjen, legg foliepakkene på en duk eller et bord, åpne dem varsomt slik at du ikke brenner deg – og som Jamie Oliver sier: Tuck in!

Vel bekomme!