iBevegelse-bloggen

Hvit lykkepille!

Det regnes som en av verdens beste treningsformer, og gir deg påfyll av frisk luft og naturopplevelser. Energiforbruket er høyt fordi du bruker nesten alle muskler og kondisjonsutbytte er på topp, så da er det kanskje ikke så rart at skiinteressen er økende her i landet?

Stadig flere finner veien ut i løypene med ski på beina. Få med deg tipsene for å lage ei god økt på ski.  Foto: Lars Åke Andersen

ibevegelse

Skigåing en aktivitet med mange muligheter! Du behøver ikke være født med ski på beina for å finne gleden i skigåing, det unike med ski er at det er en skånsom og effektiv treningsform. Skigåing er en flott aktivitet for å øke hjerte og lunge- kapasiteten din, fordi i langrenn må hjertet ditt jobbe for hele kroppen da du er avhengig av å bruke både armer og bein. I tillegg er langrenn svært skånsomt mot leddene, med ande ord en aktivitet som passer for alle.

Jeg er glad i å løpe, men en leggskade har laget litt krøll for meg de siste ukene. Da er det kjekt å vite at det finnes alternativer, og langrenn er en strålende måte å holde løpeformen ved like på.

Det beste av alt er at du kan til og med bedre den fysiske formen på flere områder, ettersom du må bruke en større andel muskelmasse. Når du går på ski må både magemuskulaturen, overkropp, bryst og armer være aktive, i løping bruker du i hovedsak beina. Når så mye av muskelmassen er aktivisert, belastes hjerte og lunger mer og du oppnår svært effektiv trening.

Å lage ei god økt på ski!

Teknikk på ski gir økt skiglede og har du anledning til å ta en kurs med skiinstruktør er det å anbefale. Som mosjonist har jeg stor glede av å være ute på ski. Klassisk teknikk er det som sitter best i ryggmargen mens skøyteteknikken min er i sin spede start, men at teknikken ikke er 100 prosent, hindrer meg likevel ikke fra å bruke ski til å lage ei god aktivitetsøkt. Her er noen av mine tips for ei fin skiøkt:

  1. Oppvarming: Gå diagonalgang uten staver i 10–15. minutter og bruker beina aktivt for å skape framdrift.
  2. Gå i motbakker og drar opp pulsen: I bakker øket du belastningen på hjertet. Gå fiskebein i så høyt tempo at du kjenner pulsen stige så mye at du kun klarer å snakke korte setninger, men likevel får en fin flyt oppover.
  3. Lek med fart og tid: Det å legge inn noen intervaller er bra. Du kan velge korte drag på 15 til 30 sekunder eller lengre intervaller på f.eks. 2 til 4 minutter. Formålet er å jobbe så hardt at du bli skikkelig god å andpusten. Dette øker belastningen på hjerte og lunger og gjør de sterkere.

Hvit lykkepille!

Et strålende løypenett er laget rundt omkring her i Tromsø og her kan alle boltre seg fra tidlig om morgenen til sene kveldstimer. Fra ferske nybegynnere til drevne utøvere.

Det er plass til alle også de som vil spasere seg en tur. Søndagskveld var jeg nesten helt alene i skiløypen, snøen drysset som fin melis ned fra himmelen, og månen jobbet med å skinne gjennom skylaget.

Den eneste lyden i skogen var pusten min og skiene som gled fremover på snøen i kveldsmørket. Så vakkert og så stille at jeg nesten glemte at jeg var på ski midt i byen. Når jeg er ute på ski er det mer en skisporene jeg er opptatt av, det å nyte naturen og la tankene vandre fritt er en like stor del av opplevelsen. Spør du meg er kombinasjonen av snø, ski og naturopplevelser som en eneste stor hvit lykkepille uten bivirkninger!