Sykdomsforfall og stjerneerstatter

Tromsøsangeren som onsdag denne uka skulle holdt konsert under Nordlysfestivalen, er blitt syk. I stedet for henne kommer en internasjonal stjerne fra Ukraina.

SUPERRESERVE: Den ukrainske stjernesopranen Olga Pasichnyk synger i Sparebankens festsal onsdag i en konsert sammen med sin søster, pianisten Natlya Pasichnyk. 

kultur

Det er Olga Pasichnyk som på kort varsel stiller opp for å fylle hullet som oppsto i Nordlysfestivalens program. Hun regnes som en av Europas fremste sopraner.

- Konserten «Øst om vest, vest om øst» måtte dessverre endres på grunn av sykdom for Caroline Christensen. Sykdommen har gått ut over hennes stemme, og det har ikke vært mulig for henne å stille denne onsdagen i Sparebankens festsal, forteller Nordlysfestivalens direktør, Øyvind Bakkeby Moe.

LES OGSÅ: En overbevisende pianist

Hell i uhell

– Men tilfeldighetene ville det slik at det likevel blir konsert på samme tidspunkt i Festsalen. Caroline Christensen skulle gjøre sin konsert sammen med den ukrainske pianisten Natalya Pasichnyk. Hun syntes det var synd at hennes opptreden på Nordlysfestivalen ikke skulle bli noe av. Hun tok derfor kontakt med oss med spørsmål om hun kunne spørre sin søster om å opptre i stedet for Caroline, forteller festivaldirektøren.

Og det viste seg at hennes søster ikke var hvem som helst. Olga Pasichnyk opptrer på store scener som Opéra National de Paris, Concertgebouw i Amsterdam, Berliner Konzerthaus, Theater an der Wien, Finske Nasjonalopera, Polske Nasjonalopera og en rekke andre konserthus. Hun har spilt de store rollene i operaer av Monteverdi, Pergolesi, Gluck, Händel, Mozart, Weber, Rossini, Verdi, Puccini, Bizet, Debussy og Tsjajkovskij. I tillegg til sine store roller har hun vunnet en rekke priser i internasjonale sangkonkurranser.

– Hun er en av de mest meritterte sangerne vi noen gang har invitert til Nordlysfestivalen, sier Bakkeby Moe.

LES OGSÅ: Julie Alapnes og Halvard Rundberg imponerte

Sang for kongen

– Det vil bli en helt spesiell opplevelse å få sjansen til å oppleve Olga Pasichnyk i samspill med sin søster, i en konsert de har gjort ved det kongelige slott i Sverige og ved flere andre spesielle anledninger. Hun vil synge et program som viser krysningen mellom øst og vest sett fra deres hjemland Ukraina og vi vil få høre et variert program med bla ukrainske folketoner, Ravel og Chopin. Temaet blir med andre ord litt i tråd med det som Caroline Christensen hadde lagt opp til i sin avlyste konsert, sier Øyvind Bakkeby Moe.

Natalya Pasichnyk er en fremstående pianist med internasjonal solistkarriere i Europa, USA, Japan og Sør-Amerika. Hun har gjort mange innspillinger, radio/tv-konserter og vunnet flere prestisjetunge konkurranser.