Trine Strand hyller tippoldemoren med egen låt

Malangenartisten Trine Strand er for tida aktuell med både ny singel og forestilling på RadVent. Der hyller hun sin egen tippoldemor.

AKTUELL: Artisten Trine Strand er i disse dager aktuell med både singelutgivelse og forestilling under RadVent. 

kultur

Trine Strand slipper nå singelen «Mor Gustava», en låt som har vakt oppsikt allerede før den blir utgitt.

– Dette er det beste og mest nære jeg har gjort. Teksten kom til meg da jeg var i Finnmark på leting etter røtter. Der fant jeg historien til mi kvenske tippoldemor. Ei lita jente som sammen med sin familie måtte vandre fra Rovaniemi til Vadsø på grunn av hungersnød, forteller Trine Strand.

Gjorde inntrykk

Kvenenes historie har gjort sterkt inntrykk på artisten, og hun ønsker nå å formidle den via tekst og tone. Fra andre halvdel av 1800-tallet satte norske myndigheter inn en aktiv fornorskningspolitikk overfor kvenene, som fra da ikke fikk lov til å bruke sitt eget språk.

– Mor Gustava kom til et land hvor hun ble fratatt sitt språk og sin kultur. Hun fikk ikke lov til å være den hun var. Min sang om henne skal løfte den kvenske historien og ikke minst språket, som står i fare for å dø ut, sier Strand som ser paralleller i dagens situasjon.

– Det er mange som opplever det samme i dag. Hit til Norge kommer mennesker som av ulike grunner har måttet reise fra sine hjemsteder for å få et tryggere liv her, som blir revet opp fra sine miljø og sin kultur, sier hun.

Forsmak

I høst tok Trine Strand med seg sine musikere til Kysten studio for å produsere sitt fjerde album, «Nord». Singelen «Mor Gustava» er en forsmak på albumet som kommer ut neste år. Tidligere har artisten gitt ut «Medisin for sjela» (2005), «Trollnatt» (2008) og «Æ e Ho» (2014).

Arvid Hanssen

Trine Strand er opptatt av å formidle Nord-Norge, historien og menneskene.

– Det er her jeg vil være, og jeg vil dele Nord-Norge med resten av verden, sier hun.

Og et nordnorsk utgangspunkt har hun også så definitivt på forestillinga hun kommer med til scenekunstfestivalen RadVent. Sammen med Arne Ivar Hanssen presenterer hun mandag i Provisoriet forestillinga «Han Arvid og livet» hvor de tar utgangspunkt i livet og diktinga til den høyt skatta forfatteren Arvid Hanssen og tar publikum med på ei historisk reise gjennom musikk, sang fortellinger og bilder.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur