Våre favorittpodkaster fra 2017

Fire av våre journalister har plukket ut sine favorittpodkaster fra 2017. Se om dine favoritter er nevnt, eller oppdag en ny favoritt.

Favorittene: Har du noen av de samme favorittene? 

kultur

Silje Løvstad Thjømøes favoritter fra året som gikk:

Årets definitivt beste podkast for min del er Uløst. Måten journalistene går igjennom to av Norges mest kjente drapssaker, og ikke minst oppsøker aktørene fra den tiden, er helt fantastisk godt gjort. Oppbyggingen av hver enkelt episode er fantastisk god, og selv personer som ikke er kriminteressert blir dratt med i historiene. De satte også rekorder i antall nedlastinger, så plass på lista fortjener de definitivt.

I tillegg vil jeg anbefale Giæver og Joffen. Ikke fordi de er VG-folk, men fordi de forklarer norsk og utenlandsk politikk på en grundig og samtidig festlig måte. De gruser konkurrenten Aftenpodden, som bare blir kjedelig og seriøs.

Utgiver: VG

Rikke Langes favoritter fra året som gikk:

Umulig å oppsummere podkast-året uten å starte med S-Town. Slapp alle syv episodene samtidig i slutten av mars med en enorm hype i ryggen (da den er laget av teamet bak Serial og This American Life), men sjelden har en podkast innfridd forventningene så til de grader. Eller ikke, egentlig. For det man tidlig tror er en noenlunde tradisjonell true crime-podkast, tar deg med på en helt annen tur full av uventa vendinger. Som en god bok som evner å ta deg med til et fjernt og mystisk sted og lar deg bli kjent med mennesker og deres historier utelukkende gjennom lyd. Stor fortellerkunst.

Utgiver: Serial Productions

2017 ble ikke akkurat et mindre turbulent år i amerikansk politikk, og lanseringen av Pod Save America opp mot innsettelsen av Trump i Det hvite hus, viste seg kjapt å være en fin ting for oss som er glad i amerikansk politikk. Podkasten lages av fire av Obamas tidligere ansatte og prøver ikke i det hele tatt å være partisk, men evner likevel å være å bidra med både interessante observasjoner og erfaringer fra deres egen tid i Det hvite hus og en solid dose galgenhumor. Det skader ikke heller at nettverket deres bidrar tidvis til svært profilerte gjester som diskuterer dagsaktuelle saker i deres ukentlige program.

Utgiver: Crooked Media

Jeg er for ung til at jeg visste hvem Richard Simmons var, men etter å ha slukt Missing Richard Simmons kan jeg trygt si at du ikke trenger noen som helst kjennskap til mannen og hans virke for å falle for denne podkasten. Vi blir med filmskapet Dan Taberski som trente hos, og regner seg selv som en venn av, Simmons på hans søken etter hva som faktisk skjedde med treningsguruen fra 80-tallet Simmons, som plutselig trakk seg tilbake fra offentligheten i 2014 og ikke har vært sett siden. Podkasten opererer hele veien på den etiske grensen til det som er invasjon av privatlivets fred, ryktespredning og tvinger deg til å ta stilling til om det er moralsk å i det hele tatt lage denne podkasten mens du lytter, men Taberski ender som regel opp på rett siden av grensa da det skinner gjennom at han er oppriktig bryr seg om Simmons. En veldig spesiell og fascinerende lytteropplevelse som sitter igjen lenge etter siste episode er hørt.

Utgiver: Stitcher

Der hvor S-Town ikke levde opp til forventningene om en god krimhistorie fra virkeligheten, har Dirty John det meste. Gjennom seks velfortalte episoder følger vi skilte Debra (59) som forelsker seg i den kjekke anestesilegen John, til tross for hennes voksne barns mistanker om at det er noe som er galt. Historien starter smått, men kaster rundt seg et spindelvev av intriger, løgner, manipulering og vold. Historien tar flere bråvendinger underveis og du vet ikke hvordan det hele kommer til å ende før siste episode. Tidvis ekstremt spennende, glimrende journalistisk løst og i motsetning til Serial, får du også et "endelig" svar til slutt.

Utgiver: Los Angeles Times

Marianne Lein Moes favoritter fra årets som gikk:

Ekko! Kanskje Norges mest undervurderte podkast kommer fra P2. De har fantastiske portretter og diskusjoner som alltid er aktuelle for tidspunktet de publiseres på. Gode programledere og interessante gjester du ikke visste at du ville høre på. I tillegg kommer det så hyppig nye episoder at det alltid er noe bra å høre på.

Utgiver: NRK

Synnøve & Vanessa. Tro det eller ei, men dette er kanskje så nært man kommer «Sex and the city» i podkast-verden. Med sin brutalt ærlige og frekke tone er Synnøve og Vanessa et friskt pust i podkast-verden. Dette på grunn av at de befriende nok ikke prøver å være morsomme, men likevel ender opp med å være det. I tillegg scorer de høyt på gjenkjennelsesfaktoren (kanskje spesielt hos kvinner).

Utgiver: Perfect Day Norway

Jenny Ovliens favoritter fra året som gikk:

Tusvik & Tønne er og blir min store favoritt. De to komikerne snakker om dagsaktuelle temaer og deler gledelig, og til tider litt vel mye, av sitt privatliv. De byr på mye galskap og god underholdning. Dette er ikke en av Norges mest populære podkaster uten grunn.

Utgiver: Vrang produksjon

Er du bekymra (eller bare litt forvirra) over det som skjer i verden? Da kan jeg anbefale Mørketid. Nina Stensrud Martin og Halvor Trettvoll intervjuer mennesker som har peiling på noen av verdens mektigste politikere. Hvordan kom Putin til makta? Vil Kim Jong-un ha atomkrig? Og hva skjer egentlig i Tyrkia etter fjorårets kuppforsøk? Det er noen av de tingene som diskuteres i de seks episodene.

Utgiver: NRK

Som uhelbredelig søring kan mørketiden by på problemer. Selv synes jeg til tider det er svært utfordrende å sovne til fornuftig tid. Da er Sleep With Me redningen. Drew Ackerman forteller uinteressante historier som bare blir kjedeligere og kjedeligere jo lenger du hører. Den monotone og beroligende stemmen til Ackerman sender meg rett til drømmeland hver eneste gang. Jeg har ikke klart å holde meg våken gjennom en eneste episode, heldigvis.

Utgiver: Dearest scooter, Feral Audio.