For en liten uke siden kom det nye flygelet som er av merket Steinway til Ishavskatedralen. Det har lenge vært planlagt å skaffe et nytt flygel, og nå er det endelig på plass.

– Vi er veldig glade for å ha fått det hit, og vi hører tydelig forskjell. Jeg tror vanlige ører også vil høre den nye og gode klangen, sier Sogneprest May Line Angell.

Vil fylle rommet

Flygelet ble kjøpt brukt og ble sendt til Hamburg for oppussing før det kunne tas i bruk.

– Det så ganske ille ut rett og slett, men selve instrumentet er i perfekt stand. Det er lagd i 1982, så det er godt brukt, sier Kristian Paulsen, daglig leder for Tromsøysund menighet.

Kirka har lagt ut det gamle flygelet for salg, men foreløpig står det fortsatt inne i kirken.

– Det gamle flygelet er et godt instrument, men det er litt for lite for kirken. Det nye flygelet vil fylle rommet mye bedre, og man hører tydelig forskjell på de to, sier han.

Tar farvel

Steinway-flygelet har blitt brukt under midnattskonsertene og gudstjenester denne uka, men den offisielle innvielsen blir på en kirkekonsert på søndag.

– Vi har allerede brukt det på en del konserter, selv om det ikke er innviet enda. Det er vanskelig å holde fingrene fra et slikt instrument når vi får det foran oss. Så langt lover det veldig bra, det har en veldig fin klang og det fyller rommet veldig godt, sier Paulsen.

Innvielseskonserten på søndag fremføres av førsteamanuensis ved Musikkonservatoriet, Ole Bolås og kantor Linde Mothes. De vil spille verker av blant annet Agathe Backer Grøndahl og Edvard Grieg.

– Da tar vi farvel med det gamle og ønsker det nye hjertelig velkommen. Ole Bolås vil spille på det nye flygelet og Linde Mothes spiller på det gamle, sier han.

Markering

Det er ikke bare flygelet som er nytt i kirka. Det utføres oppdateringer på parkanlegget rundt kirken, som en fortsettelse på renoveringen av kirka. I tillegg vil Sogneprest Angell tre opp på den opprinnelige prekestolen under gudstjenesten på søndag, som en liten markering av 50 års jubileet.

– Du står ganske høyt over menigheten, så den er ganske mektig og litt for langt unna menigheten. Men det gjør vi for å minnes hvordan det var for 50 år siden, siden prestene i dag gjerne er nærmere salen, sier Angell.

foto
FORNØYDE: Ishavskatedralen gleder seg til å innvie det nye flygelet. Bak f.v. Sogneprest May Line Angell, menighetsleder Dag Sæter, kantor Kristian Paulsen. Foran: Kantor Linde Mothes. Foto: Nora Lervik
foto
GAMMELNYTT: Steinway-flygelet er bygd i 1982, men er i perfekt stand ifølge Paulsen. Foto: Nora Lervik
foto
MARKERING: Under søndagens gudstjeneste vil sogneprest Mai Line Angell bruke den opprinnelige prekestolen i Ishavskatedralen. Foto: Nora Lervik